AED kopen?
Via het ARBO centrum leveren wij diverse AED’s. Dit staat voor: Automatische Externe Defibrillator. Dit is een apparaat dat het hartritme van een persoon die een hartstilstand krijgt weer op gang kan brengen. De te bestellen defibrillators zijn handzaam waardoor je deze in principe zo goed als overal mee naar toe kan nemen. Uiteraard is het wel onhandig om voortdurend met dit apparaat rond te lopen, dus het is sterk aan te raden om defibrillators op te hangen op verschillende plekken.
Hoe werkt een defibrillator?
Maar waarom zou je eigenlijk AED aanschaffen via ARBO centruml? Het woord ‘hartstilstand’ zet je wellicht op het verkeerde been. In tegenstelling tot wat het woord doet vermoeden, staat bij een hartstilstand het hart vaak niet helemaal stil. Bij een hartstilstand krijgt het hart overmatig veel prikkels, waardoor het hart niet meer samentrekt (en dus ook geen zuurstof en bloed meer rondpompt). Dit wordt ook wel ventrikelfibrilleren genoemd. Om ervoor te zorgen dat het hart weer op een goede manier gaat kloppen en zichzelf weer volgens het juiste patroon samentrekt, kan er gebruik worden gemaakt van defibrillators. Deze AED's ‘resetten’ het hart, doordat met behulp van elektroden, elektronische schokken worden afgegeven. Deze elektronische schokken zetten het hart even stil, in de hoop dat het hart vervolgens weer op de goede manier gaat kloppen en het normale ritme aanneemt.
Hoe werk je met defibrillators?
Alle AED's hebben 2 elektroden. Deze elektroden geven de elektronische schokken aan het hart af. Deze elektroden moet je op de borstkas van het hart plakken. Let erop dat de borstkas van de persoon in kwestie weinig tot geen borsthaar bevat, dit kan de werking van de elektroden verslechteren. Daarom zitten er bij sommige defibrillators die wij verkopen ook een scheermesje bij. Vaak hoeft u deze niet apart erbij te kopen. Wanneer wilt u een AED kopen? Wij hebben ze op voorraad.
Wanneer de elektroden op de borstkas van de persoon in kwestie zijn geplakt, en je de AED aan hebt gezet, analyseert het apparaat zelf het hartritme. Op basis van deze gegevens vertelt het apparaat jou precies wat je moet doen. Dit kunnen twee mogelijkheden zijn: je moet doorgaan met reanimeren, of je moet een elektrische schok aanbrengen. Deze elektrische schok breng je vervolgens aan door op de knop te drukken. Ook zijn er AED's die de elektrische schokken automatisch aanbrengen. Wij verkopen beide soort AED 's.
Een hartstilstand kan iedereen overkomen
Elk jaar zijn er ongeveer 16.000 mensen die te maken krijgen met een hartaanval. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat er ongeveer 8.000 reanimaties per jaar plaatsvinden. Bij 3 op de 4 gevallen wordt er een reanimatie gestart, nog vóórdat de ambulance ter plaatse is gekomen. Bij 2 op 4 gevallen komt hier ook een AED bij te pas. Daarom zijn er veel bedrijven die een AED kopen. Een AED redt levens: bij bijna de helft (49%) van de mensen die een hartstilstand hebben, kan er een AED worden ingezet. Elke minuut telt!
Hoe langer je wacht, hoe kleiner het beginritme van het hart wordt. Hoe groter dit beginritme is, hoe hoger de overlevingskans. Uit onderzoek blijkt dat wanneer er een schokbaar hartritme is, de overlevingskans op gemiddeld 44% wordt geschat. Wanneer er geen schokbaar hartritme meer is, wordt de overlevingskans op maar 3% geschat.
Wat is de overlevingskans met een AED?
Wanneer je iemand ziet met een hartstilstand, dan is het essentieel om gelijk actie te ondernemen. Niks doen is het slechtste wat je kan doen. Begin gelijk met het aansluiten van de AED, door het apparaat aan te zetten en de elektroden op de borstkas te plakken. Wanneer je binnen 6 minuten begint met reanimeren en bij een schokbare hartritmestoornis begint met defibrilleren, dan wordt de overlevingskans op zo’n 50%-70% geschat. Elke minuut dat je langer wacht met het defibrilleren met behulp van de AED, daalt de overlevingskans met maar liefst 10%. Begin dus altijd zo snel mogelijk met reanimeren en defibrilleren, het duurt gemiddeld 8-10 minuten voordat de ambulance ter plaatse is gekomen.
Naast het feit dat de overlevingskans van de betrokken persoon wordt vergroot door het gebruik van een defibrillator, wordt ook de kans verkleind (van de betrokken persoon) op een blijvend letsel.
Je kan nooit te veel AED's hebben
Om ervoor te zorgen dat de overlevingskans van de betrokken persoon zo groot mogelijk is, is het dus belangrijk om gelijk gebruik te maken van de defibrillator. Hiervoor is natuurlijk wel vereist dat je een AED ter beschikking hebt. Vaak hangen defibrillator bij bekende en drukke plaatsen, zoals in een winkelcentrum. Echter zullen er over het algemeen geen defibrillator hangen op onbekende woonwijken. Bovendien kan je nooit genoeg defibrillatoren rond hebben hangen: hoe dichterbij de AED hangt, hoe minder tijd jij verspilt aan het ‘halen’ van de AED.
Je kunt diverse organisaties vragen om (meer) defibrillators op te hangen. Ook kun je als bedrijf of groep besluiten om zelf een AED te kopen. Een AED aanschaffen is best een prijzige operatie. Maar wanneer hij hangt en je hem een keer nodig hebt ben je er erg blij mee. Daarom besluiten de laatste tijd ook veel particulieren om een AED kopen.
De hartstichting raad ieder bedrijf aan om te bekijken of ze een AED aanschaffen. Hoe meer er hangen hoe beter.
AED via ARBO centrum
Naast het gegeven dat jij natuurlijk aan de gemeente of aan bedrijven in de buurt kan vragen om (extra) defibrillators aan te schaffen en op te hangen, kan jij zelf ook zo'n apparaat kopen. Blijkens een onderzoek van de Hartstichting vindt een hartstilstand in maar liefst 70% van de gevallen in huis plaats of in de buurt van huis (14% van de gevallen vindt plaats op straat, 11% in openbare gebouwen en de resterende 5% vindt plaats in sport- en ontspanningsgelegenheden).
Doordat het merendeel van de hartstilstanden thuis plaatsvindt, is het dus erg aan te raden om zelf een AED aan te schaffen. Het kost natuurlijk véél te veel tijd om eerst naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum te gaan die defibrillators heeft hangen.
AED aanbod: bijzonder betrouwbaar
Al onze defibrillators zijn technisch getest en voldoen aan de FDA richtlijnen. Deze richtlijnen stellen kwaliteitseisen op, zodat je er zeker van bent dat de AED die je koopt betrouwbaar is. Wij verkopen verschillende soorten defibrillators: bijvoorbeeld de ‘Defibtech Lifeline’, de ‘Physio Control Lifepak CR Plus’, maar ook bijvoorbeeld de `Physio Control Lifepak CR2’. Alle defibrillators die wij verkopen hebben weer andere eigenschappen. Wanneer je op het product klikt op de website, zie je deze verschillende producteigenschappen.
Wanneer je de AED buiten wilt ophangen, bijvoorbeeld in de woonwijk, dan is het natuurlijk belangrijk dat de AED tegen de verschillende weersomstandigheden (vorst, warmte, regen, sneeuw etc.) kan. De mate waarin de AED tegen weersomstandigheden kan, wordt uitgedrukt in de IP-waarde. Hoe hoger deze waarde is, hoe beter het apparaat tegen de verschillende weersomstandigheden kan. Het is aan te raden om een defibrillator met een minimale IP-waarde van 44 te nemen. Wanneer je een buitenkast voor het apparaat wil, dan is het aan te raden dat deze buitenkast een minimale IP-waarde van 55 heeft. Zo is de Defibtech Lifeline een heel geschikt apparaat om buiten op te hangen, deze Defibtech Lifeline heeft namelijk een IP-waarde van 54.
Naast de IP-waarde is het ook belangrijk om te kijken naar de functionaliteiten. Wil je bijvoorbeeld dat de defibrillator alleen in het Nederlands de uitleg kan vertellen, of ook bijvoorbeeld in het Engels? En wil je dat deze instructie uitgebreid is, of heb jij genoeg aan een korte instructie?
De defibrillators die wij verkopen beschikken ook over een zelftest. Deze AED-zelftest kan zelf ontdekken wanneer er iets mis met de AED, bijvoorbeeld wanneer de batterij leeg is. Vervolgens kan de AED dit aan jou doorgeven door middel van bijvoorbeeld een lichtsignaal of een geluidsignaal.
Volautomatische en halfautomatische AED's
Wanneer je bij ARBO centrum een AED wilt kopen, dan zie je bij sommige AED's staan dat het volautomatische AED's zijn, bij andere zie je juist staan dat het halfautomatische AED zijn. Wat is nu eigenlijk het verschil?
Volautomatische AED's zijn AED's waarbij je in principe niets hoeft te doen. Naast het plakken van de elektroden op de borstkas bedient deze volautomatische AED zichzelf. Deze AED geeft dus zelfstandig te schokken. De halfautomatische AED moet jij deels zelf besturen. Zo geeft de AED dus zelf aan wanneer je de schokken moet toedienen, maar moet jij zelf deze schokken aanbrengen door op de knop te drukken.
Uit onderzoek blijkt dat volautomatische defibrillators een hogere overlevingskans hebben in vergelijking met halfautomatische defibrillators. Echter betamen hulpverleners dat halfautomatische defibrillators veiliger zijn, omdat je bij deze defibrillators meer controle hebt. Ben je een professionele hulpverlener? Dan weet jij als het goed is hoe je deze defibrillators op de juiste manier kan bedienen. Dan zijn de halfautomatische defibrillators erg geschikt voor jou.
Het onderhoud van de AED
Helaas ben je er niet bij alleen het kopen van defibrillators. Zo moeten defibrillators regelmatig worden onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan de elektroden vervangen, de batterij vernieuwen, of de accu vervangen.
Je kan ervoor kiezen om het onderhoud van de defibrillators zelf op je te nemen en om zelf voortdurend deze onderdelen te vervangen. We verkopen wij deze producten los. Bovendien staat bij elk product wat de product kenmerken zijn. Denk bijvoorbeeld aan een batterij: bij elke batterij staat overzichtelijk welk type batterij het is, hoeveel volt de batterij is en hoelang deze batterij ongeveer mee kan gaan.
Heb je geen zin, tijd om zelf het onderhoud van de defibrillators op je te nemen? Of laat je dit simpelweg in dit geval toch liever over aan de professionals? Dat snappen we natuurlijk heel goed. Dan bieden wij voor jou een AED keuring en onderhoudspakket aan.
- Basis onderhoud
Dit is het basispakket wat je bij ARBO centrum kan kopen. In dit pakket zit 1 periodieke controle. Deze controle vindt plaats op locatie. Na deze controle en keuring kan jij goed bepalen welke onderdelen je (zelf) moet vervangen. Deze onderdelen kun je gemakkelijk bij ons kopen. Dit basispakket is €59,- (€71,30 inclusief BTW) per jaar.
Hoelang kunnen onze defibrillator meegaan?
De levensduur van defibrillators is mede afhankelijk van welk soort jij koopt. Gemiddeld gaan defibrillators tussen de 15-20 jaar mee, mits deze defibrillators onder de juiste omstandigheden wordt gebruikt. Op onze site kun je bij elke AED zien wat de verwachte levensduur is
Mag iedereen defibrillators bedienen?
Op dit moment mag iedereen, in geval van nood, defibrillators bedienen. Dit volgt uit de wet. Ondanks het feit dat defibrillator zelf volgens de instructies aangeeft wat je wel en niet moet doen, is het sterk aan te raden om hier een training in te volgen. Dit kan levens redden. Vaak leer je bij de training ook hoe je op de goede manier kan reanimeren. Wanneer je het All-in+ onderhoudspakket aanschaft, dan bieden wij 1x per jaar zo’n cursus aan. Hier hoef je niks extra’s voor te betalen, dit zit bij het onderhoudspakket inbegrepen.
Wat kosten defibrillators?
De AED's die wij verkopen bij ARBO centrum, kosten gemiddeld tussen de €1000-€2000. Dit lijkt een groot bedrag, maar in vergelijking met de waarde van een mensenleven is het niets. Let er goed op dat de aanschafprijs niet de prijs is die je daadwerkelijk in de loop der tijd betaald. Zo moet je ook letten op de vervangingstijd van de onderdelen van de defibrillators.
Let er ook op dat de eerste prijs die je op onze website ziet, de prijs exclusief BTW is. Onder deze blauwe prijs staat tussen haakjes de prijs die jij moet betalen inclusief BTW.
Meld je AED aan in het oproepsysteem
Heb je eenmaal een AED bij ARBO centrum gekocht? Dan kan je deze aanmelden bij het oproepsysteem HartslagNu.nl. Wanneer iemand 112 belt en het gaat om een hartstilstand, dan worden hulpverleners in de buurt automatisch opgeroepen via dit systeem. Deze burgerhulpverleners kunnen dan vervolgens op hun telefoon zien waar het slachtoffer zich bevindt en waar de dichtstbijzijnde defibrillators zijn. Deze kunnen ze dan vervolgens ophalen om zo snel mogelijk naar het slachtoffer te gaan.
Wanneer jouw apparaat nodig is en in de buurt ligt van het slachtoffer, dan krijg jij hier een melding over van HartslagNu. Vervolgens neemt de hulpverlener jouw apparaat mee en brengt hem vervolgens weer terug. Check bij terugkomst van de defibrillator altijd of het apparaat nog in orde is, of dat er bepaalde onderdelen moeten worden vervangen.
Ook kan je op HartslagNu.nl checken waar de aangemelde defibrillators zich bevinden. Zo kan je ook goed op de kaart zien op welke plek te weinig defibrillators heeft hangen.
Kortom: defibrillators redden levens! Bij maar liefst 49% van de mensen die een hartstilstand krijgen, kan er gebruik worden gemaakt van een defibrillator. Doe dit binnen 6 minuten om ervoor te zorgen dat de betrokken persoon een zo hoog mogelijke overlevingskans heeft. Elke minuut telt! Om openbare plekken te voorzien van defibrillators kan jij aan de gemeente of aan bedrijven in de buurt vragen om meer apparaten op te hangen. Echter, maar liefst 70% van de mensen die een hartstilstand krijgen, krijgen deze hartstilstand thuis of in de buurt van ‘thuis’. Hierdoor is het dus ook zeer aan te raden om zelf een defibrillator aan te schaffen, dit kan bij ARBO centrum. Al onze defibrillators voldoen aan de FDA richtlijnen en zijn dan ook zeer betrouwbaar. Onderhoud de defibrillator goed, vervang bijvoorbeeld de elektroden en de batterij tijdig. Deze onderdelen kun je gelukkig bij ons allemaal apart kopen. Ben je nog wat onzeker over hoe je op de goede manier kan reanimeren en je hoe defibrillators moet bedienen? Dan kan je hier een cursus voor volgen. Deze cursus zit inbegrepen bij het All-in+ onderhoudspakket. Al met al kunnen de kosten voor de defibrillator en de cursus redelijk hoog oplopen, wees je er dan van bewust dat dit écht mensenlevens kan redden. En we weten allemaal: een mensenleven is onbetaalbaar.