Wat doet een AED apparaat?
Als het slachtoffer een hartstilstand krijgt dan ligt het hart niet volledig stil, maar het hartritme is volledig van slag. Om het hartritme te herstellen heeft het wel een elektrische schok nodig. Het AED toestel reset in feite het hart weer tot zijn normale ritme. Het resetten heet defibrilleren, vandaar ook de naam Automatische Externe Defibrillator voor het AED apparaat. Het AED toestel is een draagbaar apparaat en daardoor makkelijk te gebruiken, wel dient het toestel goed te worden onderhouden, zodat die het te allen tijde van nood blijft doen.
Wie mag het AED apparaat gebruiken?
Het AED toestel mag door iedereen worden gebruikt in nood, maar wordt vooral gebruikt door een burgerhulpverlener. Het AED apparaat doet het alleen als het slachtoffer een hartstilstand heeft. Het geeft geen elektrische schok als het hart nog normaal functioneert of als het helemaal stil staat. Iedereen mag het apparaat gebruiken in geval van nood, maar om er zeker van te zijn hoe je een AED toestel gebruikt kan je ervoor kiezen een reanimatiecursus te volgen. Tijdens de cursus leer je hoe je het apparaat moet gebruiken op de juiste manier, maar ook zo snel en effectief mogelijk. Dit kan zekerheid bieden in het gebruik van het apparaat voor wanneer het nodig is, waardoor je beter functioneert en gelijk weet hoe je met een AED moet omgaan in een stressvolle situatie.
Hoe gebruik je het AED apparaat?
Het AED toestel heeft twee elektroden die op de borstkas van de patiënt worden geplakt. De AED leest dan het hartritme uit en verteld wat de patiënt nodig heeft. Een schok toedienen via de elektroden of doorgaan met reanimeren, dat zijn de twee keuzes die je krijgt voor het slachtoffer. Als het apparaat niks aangeeft blijf dan reanimeren tot er hulp is gekomen. De reanimatie houdt de bloedcirculatie op gang wat bepalend kan zijn of het slachtoffer het red, het is daarom belangrijk om het slachtoffer te blijven reanimeren.
Het AED apparaat en kinderen
De elektroden van het AED toestel zijn geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar oud. Sommige AED's hebben ook de elektroden voor kinderen erbij zitten, dit zijn dan aangepaste AED apparaten. Mocht het nodig zijn het AED apparaat te gebruiken, maar het toestel heeft geen kinderelektroden en het slachtoffer is onder de 8 jaar, dan kan je die ook gewoon gebruiken. De elektroden voor kinderen zijn alleen in verhouding wat kleiner en het AED toestel lees het hartritme uit en op basis daarvan handelt het apparaat.
Waar kan je een AED apparaat vinden?
Een AED toestel hangt vaak ergens in het zicht in publieke gebouwen of openbare plekken, maar soms ook bij woningen aan de buitenkant. Vaak hangen er ook bordjes die aangeven dat er een AED apparaat aanwezig is. De AED toestellen zijn niet alleen binnen te vinden maar ook buiten en zijn geplaatst in daarvoor speciaal gemaakte kasten. De AED kasten staan vaak in parken of bossen. Ergens in het zicht en met een bordje aangegeven. Als je wil zien of er een AED apparaat bij jou in de buurt is waar je woont of werkt kan je dat op zoeken via de site van Hartstichting.nl
AED apparaat kopen
Een AED toestel is een medisch apparaat die het altijd hoort te doen en moet daarom goed beschermd in een daarvoor bestemde kast hangen. Je kan ervoor kiezen het AED toestel zelf aan te schaffen. Een AED apparaat kan ervoor zorgen dat er geen cruciale tijd verloren gaat tot er professionele hulp aanwezig is. Daarom is het goed om een AED bij je in de buurt te hebben.
Waar moet je op letten
Op onze website de ARBOwinkel.nl zijn er diverse AED’s te koop, of je kan langskomen bij onze showroom in Ede. Wij verkopen verschillende types AED’s, daarom zijn er een aantal punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een AED. Het belangrijkste punt waar het AED toestel aan moet voldoen is dat hij tegen alle weeromstandigheden kan en goed moet blijven werken. Behalve de weeromstandigheden zijn er nog een aantal punten waar je op moet letten en die je altijd bij ons kan navragen mocht je er niet uit komen:
De functies:
of de instructie van begeleiding bij reanimatie een basis of uitgebreide instructie is, maar ook of de instructies alleen in het Nederlands zijn of meertalig.
Het onderhoud:
als je de AED hebt aangeschaft bij ARBOwinkel.nl kan je ook een servicecontract met ons afsluiten. Het onderhoud van de AED wordt dan door onze professionals gedaan, zelfs na gebruik komt onze onderhoudsmonteur langs om de batterijen te checken en de elektroden te vervangen.
De IP-waarde:
is bepalend hoe goed het AED toestel tegen alle weeromstandigheden kan. Wij raden minimaal een IP-waarde van 44 aan op het AED toestel en een IP-waarde van 54 op de buitenkast. Wil je een combinatie aanschaffen dan raden wij een IP-waarde aan van 54 voor de combi.
De verzekering:
alhoewel de kans klein is dat een AED apparaat wordt gestolen, kan je er toch voor kiezen om het toestel te verzekeren via je eigen inboedel
De garantie:
check altijd de garantietermijn maar ook de levensduur van het AED toestel zelf
Berichtgeving:
als er iets mis is met het AED apparaat wordt er een signaal afgegeven, dit kan via Wifi naar je telefoon of via een geluid- of lichtsignaal.
Waar hang je AED apparaat op
Het belangrijkste is dat het AED toestel dag en nacht bij nood bereikbaar is en dat iedereen er gebruik van kan maken, ook als de beheerder niet in de buurt is. Als beheerder van het AED moet je op de volgende punten opletten:
- Meld het AED toestel aan bij HartslagNu het reanimatie oproepsysteem om leven te kunnen redden
- Bij voorkeur plaats geen slot op de AED kast, sloten kunnen vaak gaan roesten en er kan dan de met het openen van de AED kast
- De AED-kast heeft elektriciteit nodig voor het verwarmen en verlichten van het AED toestel
Waarom je AED apparaat aanmelden
Om levens te kunnen redden moet je AED worden aangemeld, zoals hier boven al vermeld. De kans is groot dat de patiënt een harstilstand overleeft als het AED apparaat snel kan worden ingezet. Het oproepsysteem van HarstslagNu werkt via de 112-alamcentrale. De melding komt binnen bij de alarmcentrale en zij geven het door aan de burgerhulpverleners die zijn aangemeld om te gaan reanimeren. Een aantal burgerhulpverleners krijgt ook een melding om een AED toestel te halen, dat kan zomaar die van jou zijn. Veel AED toestellen zijn nog niet aangemeld en hierdoor kan er kostbare tijd verloren gaan. Daarom raden wij aan dat als je een AED apparaat gaat kopen die ook altijd aan te melden. Mocht jouw AED apparaat worden gebruikt door een burgerhulpverlener wordt die ook altijd netjes terug gebracht. Echter ben jij als beheerder wel verantwoordelijk voor het checken van de batterij en het vervangen van de elektroden, mits je met ons een servicecontract hebt afgesloten dan doen onze professionals dat voor je na gebruik van de AED.
Bereikbaarheid van de AED
De voorkeur gaat uit naar een AED apparaat die 24/7 bereikbaar is, dit is echter niet voor iedereen haalbaar, zoals bijvoorbeeld bij bedrijven. Meld daarom je AED aan, bij het aanmelden voor je ook de bereikbaarheid in. Een AED moet altijd buiten hangen omdat het voor de burgerhulpverlener te veel tijd kost om aan te bellen en te wachten, daarbij kan het natuurlijk ook zo zijn dat je niet thuis bent.
Welk type AED schaf je aan
Welke type AED je aan gaat schaffen is afhankelijk van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de locatie. De AED’s zijn gratis af te halen in onze showrooms, waar je tevens ook terecht kan voor een passend advies voor de aanschaf van een AED. Voor bedrijven is het ook mogelijk om de AED te bestellen en achteraf te betalen.