AMBU II beademingsballon voor volwassenen
LET OP:
Een beademingsballon gebruiken is niet niks. Het gebruik van deze beademingsballon is een medisch voorbehouden behandeling waar een specifieke opleiding voor nodig is. Deze handeling vraag veel oefening en training. Een onjuiste uitvoering heeft namelijk veel risico's voor het slachtoffer. Ook de kans op besmetting van de hulpverleners kan voorkomen als gevolg van luchtlekkage langs het masker. Zorg dus dat je als zorgprofessional goed getraind bent voor het gebruik hiervan.
Wanneer je iemand moet reanimeren, maak je gebruik van beademing. Door een slachtoffer tussen het reanimeren te beademen, zorg je ervoor dat er voldoende zuurstof in het bloed aanwezig blijft. Dit is cruciaal voor je organen. Beademen kun je op diverse manieren doen. De meeste mensen zullen bekend zijn met mond op mond beademing. Misschien niet eens in de praktijk, maar zij weten theoretisch hoe dit werkt. In plaats van mond op mond beademing zijn er ook andere methodes mogelijk. Een daarvan is een beademingsballon.
Wat is een beademingsballon?
Een beademingsballon is een zeer nuttig en effectief middel ter ondersteuning van reanimatie. Het is een vervanging van mond op mond beademing. In plaats van het slachtoffer te beademen, plaats je een kap over de mond en neus van het slachtoffer. Vervolgens voorzie je het slachtoffer van zuurstof door in de ballon te knijpen. De ballon is voorzien van een ventiel waardoor er automatisch lucht wordt aangezogen en de lucht de juiste kant op wordt geblazen.
Het gebruik van een beademingsballon heeft een aantal belangrijke voordelen. Niet voor niets worden deze ballonnen door veel professionele hulpverleners en BHV’ers gebruikt. Het is een hygiënische oplossing. Natuurlijk pas je zonder te twijfelen mond op mond beademing toe bij een slachtoffer met een hartstilstand. Maar zeker wanneer je het slachtoffer niet kent, weet je zelf niet welk risico je eventueel loopt. De kans op een infectie is niet uit te sluiten en ook kan het slachtoffer gaan braken. Bij een beademingsballon is er geen fysiek contact, dus loop je ook geen risico op dit gebied.
De voordelen van een beademingsballon zijn niet alleen hygiënisch van aard. Door gebruik te maken van een beademingsballon weet je zeker dat je telkens de juiste hoeveelheid lucht afgeeft. Ook voorzie je het slachtoffer van lucht met een hoge zuurstofgehalte dan dat van jouw eigen uitgeblazen adem.
In een ideaal scenario hoef je niet lang te reanimeren en krijgt het slachtoffer direct weer een hartslag. In de praktijk kan het vaak helaas een stuk lastiger gaan en langer duren. Vermoeidheid ligt dan op de loer. Beademen is zeker inspannend, vooral als je dit meerdere malen moet doen. Met een beademingsballon hoe je niet te blazen, maar slechts te knijpen in de ballon. Dit voorkomt vermoeidheid en waarborgt dat je een slachtoffer goed blijft beademen.
AMBU beademingsballon
Op Arbowinkel.nl kun je een AMBU beademingsballon aanschaffen. De AMBU II is een wegwerp beademingsballon en dus alleen geschikt voor eenmalig gebruik. Dit heeft te maken met de hygiëne van het slachtoffer. Een beademingsballon is weliswaar een hygiënische oplossing voor de hulpverlener; wanneer deze bij meerdere personen wordt gebruikt, lopen slachtoffers wel een risico op het gebied van hygiëne.
Daarom is een beademingsballon in de basis alleen geschikt voor eenmalig gebruik. Met zo’n wegwerp beademingsballon red je echter wel levens.