Terug

Helaas is bestellen op dit moment even niet mogelijk. We zijn in januari bij jullie terug. Fijne feestdagen!

  • Gratis verzending vanaf €200,-
  • Op rekening voor bedrijven vanaf €40,-
  • Aantrekkelijke volumekortingen

3 tips bij het snel verzorgen van een brandwond

3 tips bij het snel verzorgen van een brandwond

Een brandwond kan een zeer gevaarlijke wond zijn. Maar ook een lastige wond om te beoordelen. Wist je bijvoorbeeld dat de ernstigste brandwonden, derdegraads brandwonden, in eerste instantie vaak helemaal geen pijn doen? Dit komt doordat deze brandwond zo diep is, dat zenuwen zijn aangetast. Slachtoffers voelen soms helemaal niets, terwijl zij wel een (levens)gevaarlijke wond hebben. Ook shock kan een rol spelen. Tweedegraads en eerstegraads brandwonden kunnen (zeer) pijnlijk zijn. Het is bij een brandwond belangrijk om direct en goed te handelen. Maar hoe verzorg je een brandwond?

Wij geven je in deze blog drie tips bij het snel verzorgen van een brandwond. Hoe je een brandwond verzorgt, is afhankelijk van het type brandwond. Voor alle brandwonden geldt echter: smeer er niets op. Die verleiding is misschien groot. Zeker wanneer het slachtoffer vraagt om pijnverlichting. Maar door middeltjes te smeren riskeer je een infectie.

Koelen is het allerbelangrijkste

Bij elke brandwond is koelen het belangrijkste. Door een wond goed te koelen verlicht je de pijn (enigszins). Het belangrijkste is echter dat je het brandproces een halt toeroept. Door goed te koelen kan erger worden voorkomen. Koelen doe je altijd met water. Wat belangrijk is om te weten: zelfs slootwater is beter dan geen water. Altijd koelen. Is de kleding van het slachtoffer niet aan de wond verkleefd, verwijder dan eerst voorzichtig de kleding om de wond direct te koelen. Lukt dit niet, koel dan de kleding mee. Koel lang. Zeker bij tweede- en derdegraads brandwonden dien je lange tijd non stop te koelen. Zeker tien minuten.

Is het een oppervlakkige brandwond (eerstegraads) dan kun je na het koelen met water eventueel een icepack of hot/cold pack gebruiken voor verlichting.

Luister naar het slachtoffer, maar gebruik je eigen beoordelingsvermogen

Het is belangrijk om naar het slachtoffer te luisteren, maar blijf kritisch en gebruik je eigen beoordelingsvermogen. Zoals wij in de inleiding al schreven: soms voelen slachtoffers helemaal niets. Omdat het een derdegraads brandwond betreft en/of vanwege de shock. Neem altijd het zekere voor het onzekere. Ook al zegt een slachtoffer dat hij/zij geen hulp nodig heeft en het wel gaat: toch koelen.

Schakel hulpdiensten in wanneer je ernstige brandwonden vermoedt

In het kader van het zekere voor het onzekere nemen: vertrouw je het niet of heb je het vermoeden dat de brandwond ernstig is, bel dan altijd 112. Met een brandwond moet je nooit een risico nemen. Je kunt misschien over de telefoon geholpen worden wanneer blijkt dat het toch meevalt. Maar de kans is groot dat de hulpdiensten toch langs zullen komen. Bij een tweedegraads brandwond waarschijnlijk en bij een derdegraads brandwond altijd.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company