Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Op rekening voor bedrijven vanaf €40,-
  • Aantrekkelijke volumekortingen

Belang BHV in de praktijk

Belang  BHV in de praktijk

De slogan "BHV en 112 daar red je een leven mee" komt niet uit de lucht vallen. Vooral de eerste minuten zijn doorslaggevend bij een hartstilstand, brand of letselongeval. Professionele hulp inschakelen doe je altijd indien nodig, maar wat als jij nu degene bent die het verschil als eerste dient te maken...Weet jij dan wat je moet doen? 

BHV Bedrijfshulpverlening 

Het belangrijkste BHV doel is levens redden en letsel voorkomen. Dit kan worden bereikt door preventie, evacuatie en passende EHBO, inclusief levensreddende reanimatie met AED apparatuur. BHV omvat de hulp die wordt geboden bij een ongeval op de werkplek.  .

BHV-ers zijn medewerkers die adequaat weten te handelen; ze zijn getraind in EHBO en het beoordelen van een (nood)situatie, de benodigde (be)handeling en het veilig evacueren van gebouwen in noodsituaties. Zowel letsel als materiële schade kunnen zo tot een minimum beperkt worden

Maar er is meer: in dit blog gaan we in op de betekenis en taken van BHV-ers, het belang van veiligheidsbewustzijn en het effect van een planmatige aanpak. Door risicoanalyse en training zijn potentiële gevaren te identificeren voordat ze resulteren in ernstige incidenten.

  • Snelle reactie in een noodsituatie: essentieel om schade en letsel te beperken. De aanwezigheid van BHV-ers zorgt ervoor dat er vlot iemand ter plaatse is die de situatie juist kan beoordelen en de eerste noodzakelijke stappen kan zetten. 
  • Veiligheid op de werkvloer: dit geeft werknemers een beleving van het belang voor veiligheid en vertrouwen, de grondgedachte dat er in geval van nood direct hulp beschikbaar is.
  • Wettelijke verplichting: de Arbowet verplicht werkgevers tot voldoende bedrijfshulpverleners binnen hun organisatie.
  • Kostenreducties: BHV kan de impact van noodsituaties beperken waardoor kosten voor schade-, en letselherstel tot ziekteverzuim kunnen worden voorkomen en verminderd.

Een goed BHV-systeem zorgt voor een betere beleving van veiligheid en vertrouwen in de organisatie.
                                           

Bron: ARBO centrum

Training en advies

Door te investeren in BHV-trainingen en materialen - zoals het BHV cursusboek - zorgt een organisatie voor het impactvol borgen van veiligheid binnen de eigen invloedssfeer. Het Arbocentrum rijkt diverse (inhouse) cursussen aan voor gecertificeerde BHV-ers. Deze trainingen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat BHV-ers over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om effectief te kunnen handelen bij incidenten.

Ieder bedrijf dient de BHV te organiseren die afgestemd is op de veiligheidsrisico’s. Een BHV-organisatie zorgt ervoor dat er altijd voldoende BHV-ers beschikbaar zijn om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Het is belangrijk dat er een duidelijke communicatiestructuur is en medewerkers op de hoogte zijn van wie BHV-er is en hoe ze kunnen worden bereikt in geval van nood. Meer over het borgen van de BHV en het belang van bedrijfscultuur lees je in dit blog over veiligheid en gezondheid op het werk

BHV impact

  • Motivatie: medewerkers die weten dat ze bij nood geholpen worden, voelen zich meer betrokken, veiliger en gemotiveerder.
  • Letsel impact beperken: in geval van een ongeval of calamiteit kan de juiste hulpverlening het verschil maken tussen leven en dood maar ook genezing en/of herstel kan beter verlopen (positieve impact op ziekteverzuim).
  • Materiële schade beperken: door brand snel te blussen en andere schade te voorkomen en beperken.
  • Imago verbeteren: een organisatie die zich actief inzet voor veiligheid oogst een beter imago.
  • Preventie door ongevallen en brand te voorkomen en de juiste handelingen te verrichten als het er echt toe doet.

Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en BHV-plan

De BHV-organisatie begint met het identificeren van mogelijke gevaren en het maken van plannen om deze te verminderen. Dit wordt vastgelegd in een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak. Voor de risico’s stel je procedures op om te handelen als er iets gebeurt en bepaal je welke organisatie daarvoor nodig is in een BHV-plan.
                                           

Bron: ARBO centrum

Het uitvoeren van deze taken draagt bij aan het waarborgen van de veiligheid en het beperken van de gevolgen bij noodsituaties. BHV-ers dienen dus goed getraind zijn en regelmatig te oefenen om hun vaardigheden op peil te houden. Deze verantwoordelijke taak is ook een waardevolle bijdrage aan de veiligheid op de werkvloer

Om effectieve BHV te garanderen, zijn noodplannen belangrijk. Het is zaak om de BHV te structureren,  bedrijven documenteren hun noodprocedures veelal in een noodplan. Specifieke opleidingsbehoeften dienen -en kunnen- optimaal afgestemd te zijn op de RI&E van het bedrijf, waarbij praktijkgerichtheid en regelmatige bijscholing belangrijk zijn.

Leidraad of marsroute BHV plan

1.  Maak een risicoanalyse op de werkvloer. Bij een RI&E ga je samen met je medewerkers alle mogelijke risico’s in kaart brengen. Denk hierbij aan fysieke gevaren, zoals gladde vloeren of gevaarlijke machines, gebruik van chemische stoffen, of lithium accu brand en de gevaarlijke rook bij het blussen (bij binnen geparkeerde e-bikes bijvoorbeeld) maar ook aan psychosociale risico’s, zoals werkdruk of pestgedrag. Het is belangrijk om elk potentieel risico nauwkeurig te documenteren en te evalueren
2.  Stel een BHV-team samen dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van het BHV-plan. De teamleider stuurt BHV’ers aan bij de taken. Een hoofd BHV houdt zich primair bezig met beleid. Laat mensen op de werkvloer vooral ook verbetering aanreiken. Het treffende gezegde "voorkomen is beter dan genezen" werkt zo ook goed door vanaf de werkvloer.
3.  Belang BHV-opleiding: BHV-ers is geleerd hoe ze EHBO verlenen, inclusief reanimatie met AED waarbij iedere seconde het verschil kan maken.
4.  Maak een BHV-plan: hierin staat wat wel en niet te doen in geval van een ongeval of calamiteit. Een BHV plan biedt een goede leidraad, specifiek voor een individueel bedrijf. Wat voor bedrijf A een goed BHV plan is, hoeft dit niet automatisch ook voor bedrijf B te zijn. Daarom is het laten maken van een BHV plan of een BHV advies voor jouw organisatie dikwijls wel de beste keuze. Dit voorkomt het wiel uitvinden en maakt "best practice" binnen een branche bereikbaarder. Oefen dit BHV-plan ook regelmatig: zo blijft men paraat als het er echt toe doet.

Met de Arbowet moet elk bedrijf effectieve bedrijfshulpverlening organiseren. Dit betekent dat er één of meer BHV-ers aangewezen moeten worden, afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de risico's die aanwezig zijn. De specifieke risico's dienen vastgelegd te worden in een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).  

Na succesvol afronden van een BHV-cursus met de juiste risico aanpak ben je optimaal voorbereid om op de juiste manier te handelen tijdens noodsituaties op de werkvloer als het er echt toe doet. De BHV-er vervult dus bovenal een veelzijdige rol in het waarborgen van de veiligheid. 

  • EHBO: BHV-ers zijn getraind in EHBO en het behandelen van (brand)wonden, reanimatie en het gebruik van een AED (Automatische Externe Defibrillator).
  • Brandbestrijding: BHV-ers kunnen beginnende branden bestrijden met behulp van brandblussers en andere brandbestrijdingsmiddelen en zijn op de hoogte van evacuatie procedures.
  • Evacuatie begeleiden: bij een noodsituatie, zoals brand of een gaslek, zorgen BHV'ers voor effectief begeleiden naar veilige verzamelplaatsen en dat niemand achterblijft.

De Arbowet vereist dat BHV'ers toegang hebben tot de nodige uitrusting en materialen om de taken effectief uit te voeren. Denk bijv. aan verbanddozen, veiligheidshesjes, AED's en brandblussers.

BHV kwaliteit borgen 
                                           

Bron: ARBO centrum


BHV Materialen en uitrusting: een handig overzicht 

  • EHBO-kits: essentieel voor het bieden van eerste hulp.
  • Brandblussers: verschillende typen voor verschillende soorten branden.
  • Evacuatieplannen: duidelijke en toegankelijke plannen voor noodevacuaties. Elk plan dient de volgende items te bevatten:
  • Communicatie: middelen om in verbinding te blijven in een noodsituatie. Denk ook aan handbrandmelders en, in nood en/of paniek, duidelijk opvallende BHV hesjes en handige Alerts en/of Apps.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company