Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Op rekening voor bedrijven vanaf €40,-
  • Aantrekkelijke volumekortingen

Betekenis PBM op de werkvloer

Betekenis PBM op de werkvloer

Wie wel eens op een werkplek is geweest met fysieke risico's, zoals in de bouw, industrie, transport, logistiek of zelfs in de zorg, die is de term "PBM" dikwijls al tegengekomen. Alleen wat betekent PBM precies, en waarom is dit zo essentieel voor de veiligheid en gezondheid van werknemers? In dit blog gaan we dieper in op de betekenis ervan.

Wat is PBM? 

PBM is de gangbare term in diverse sectoren en beroepen waarin werknemers een vorm (of meerdere vormen) van bescherming behoeven. PBM is veelomvattend en staat voor Persoonlijke Beschermingsmiddelen: alle middelen die werknemers gebruiken om zichzelf te beschermen tegen risico's op de werkplek. Denk aan veiligheidshelmen, handschoenen, beschermende brillen, gehoorbescherming en veiligheidskleding, zoals reflecterende vesten of ademhalingsmaskers.

De inzet van PBM's is vaak wettelijk verplicht in risicovolle omgevingen als essentieel onderdeel van het veiligheidsbeleid in het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van werknemers. Ze dienen a.h.w.  de laatste "verdedigingslinie" bij werkgerelateerde gevaren als chemische blootstelling, vallende objecten,  valbescherming of bijvoorbeeld (blijvende)gehoorschade

Waarom PBM verder reikt dan persoonlijke bescherming  

Werken in een omgeving met fysieke, chemische, of biologische risico's brengt gevaren met zich mee die variëren van kleine verwondingen tot ernstige, levensbedreigende situaties. PBM kan ernstig letsel of zelfs levens redden en beschermt tegen directe risico's. Bovendien draagt dit bij aan het voorkomen van gezondheidsproblemen tot mogelijk uitval op de lange termijn. 

Goede PBM, zoals werkhandschoenen, bouwhelmen, veiligheidsbrillen en beschermende kleding, vormen een cruciaal onderdeel van elke veiligheidsstrategie. PBM's zijn ontworpen om deze risico's te minimaliseren en de kans op ongevallen of gezondheidsschade te verkleinen. Hier zijn enkele redenen waarom PBM's essentieel zijn:

  • Bescherming tegen letsel: PBM's zoals helmen en handschoenen beschermen tegen fysieke gevaren zoals vallende voorwerpen of scherpe randen.
  • Gezondheid op lange termijn: Ademhalingsmaskers en gehoorbeschermers helpen voorkomen dat werknemers worden blootgesteld aan schadelijke stoffen of geluiden die hun gezondheid op de lange termijn kunnen schaden.
  • Wettelijke verplichting: In veel sectoren zijn PBM's wettelijk verplicht om te voldoen aan de Arbowetgeving. Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot boetes of juridische problemen.
  • Verhoogde veiligheidscultuur: Het consequent gebruik van PBM's bevordert een cultuur van veiligheid op de werkplek  (blog over het borgen van vitaliteit en veiligheid) wat weer resulteert in minder ongevallen en een hogere productiviteit.

Wet- en regelgeving

Volgens de Arbowet is het gebruik van PBM verplicht wanneer risico’s op de werkvloer niet voldoende kunnen worden beperkt door collectieve maatregelen. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat PBM voldoen aan de Europese normen (CE-markering) en dat werknemers worden getraind in het correct gebruik ervan.

Risicoanalyse en PBM

Voordat PBM's kan worden geselecteerd, is een gedegen risicoanalyse noodzakelijk (meer over het borgen van veilig werken lees je in dit blog). Dit proces identificeert de specifieke gevaren en bepaalt welke beschermingsmiddelen het meest geschikt zijn voor elke taak. Een grondige beoordeling helpt bij het kiezen van de juiste PBM, waardoor de effectiviteit en veiligheid toenemen.

Integratie in bedrijfsbeleid

Het succes van PBM hangt sterk af van de kennis en houding van werknemers. Regelmatige training en bewustwordingscampagnes zorgen ervoor dat PBM correct worden gebruikt en onderhouden, wat de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk verbetert. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) bieden niet alleen veiligheid, maar ook een geruststellend gevoel, wat de focus en productiviteit verhoogt.

Door zorgvuldig om te gaan met PBM, geef je het goede voorbeeld op de werkvloer. Je inspireert collega's om ook hun veiligheid serieus te nemen, wat de algehele werkveiligheid ten goede komt. PBM integratie in het bredere Arbobeleid van een organisatie is cruciaal. Dit omvat niet alleen de aanschaf van de juiste PBM, maar ook de voortdurende evaluatie en verbetering van PBM-protocollen, afgestemd op de veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Tips voor het gebruiken van PBM

Het hebben van de juiste PBM is stap één, maar het correct gebruiken ervan is minstens zo belangrijk. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat PBM  effectief worden gebruikt:

  • Zorg voor een goede pasvorm: PBM's dienen comfortabel en goed passend zijn om maximale bescherming te bieden.
  • Onderhoud regelmatig: Controleer PBM's regelmatig op slijtage en vervang ze indien nodig.
  • Volg de instructies: Lees en volg altijd de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant om ervoor te zorgen dat de PBM's correct worden gebruikt.
  • Opleiding en training: Bied werknemers regelmatig training aan over het juiste gebruik en belang van PBM's.

Conclusie: PBM's zijn de sleutel tot veiligheid

PBM vormt de basis voor het waarborgen van veiligheid en gezondheid in risicovolle omgevingen. Of je nu een werkgever bent die verantwoordelijk is voor de veiligheid van je personeel, een ZZP-er of een werknemer die zijn eigen gezondheid serieus neemt. 

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste PBM voor jouw werkplek? Bij Arbowinkel.nl bieden we een breed scala aan hoogwaardige beschermingsmiddelen die voldoen aan de strengste normen. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies en zorg ervoor dat jouw werkplek zo veilig mogelijk is. Zo is een veiligheidsbril bijvoorbeeld nooit zomaar een veiligheidsbril. Wist je bijvoorbeeld dat je veiligheidsbrillen ook op sterkte kunt krijgen? Ook in een eenvoudig ogend veiligheidshesje bijvoorbeeld kan de juiste kwaliteit reflectieband een enorm verschil maken in de werking.         

Ook qua veiligheidshelmen heb je heel wat te kiezen. Van een eenvoudige kunststof stoothelm tot zeer geavanceerde helmen van bijzonder sterke materialen en met dempende lagen. Naast dit soort algemeen bekende PBM, heb je ook nog vrij specifieke beschermingsmiddelen. Een goed voorbeeld hiervan is valbeveiliging. Valbeveiliging wordt gedragen door mensen die op hoogwerkers werkzaam zijn, om te voorkomen dat zij een val uit de bak kunnen maken.

Overzicht van onze PBM categorieën en toepassingen

De keuze voor de juiste PBM's hangt af van de specifieke risico's op de werkplek. Hier zijn enkele veelvoorkomende categorieën van PBM's en de toepassingen met wat handige hyperlinks naar de categoriepages:

  1. Hoofdbescherming:

    • Voorbeeld:  Veiligheidshelmen
    • Toepassing: Bescherming tegen vallende of vliegende voorwerpen, vooral in de bouw en zware industrie.

  2. Oog- en gezichtsbescherming:

    • Voorbeeld: Veiligheidsbrillen, gezichtsschermen
    • Toepassing: Bescherming tegen stof, chemicaliën, of vonken, essentieel in laboratoria en werkplaatsen.

  3. Gehoorbescherming:

    • Voorbeeld: Oordoppen, oorkappen
    • Toepassing: Vermindert schadelijke geluidsniveaus in lawaaierige omgevingen zoals fabrieken of bij gebruik van zware machines.

  4. Handbescherming:

    • Voorbeeld: Werkhandschoenen
    • Toepassing: Bescherming tegen snijwonden, chemicaliën, en hitte, noodzakelijk in vrijwel elke industrie.

  5. Voetbescherming:

    • Voorbeeld:  Veiligheidsschoenen
    • Toepassing: Beschermt tegen vallende voorwerpen, scherpe objecten, en gladde oppervlakken, vaak gebruikt in de bouw en logistiek.

  6. Valbescherming:

    • Voorbeeld:  Veiligheidsharnassen
    • Toepassing: Voorkomt vallen van hoogte, essentieel voor werknemers in de bouw en onderhoudswerkzaamheden op hoogte.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company