Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Op rekening voor bedrijven vanaf €40,-
  • Aantrekkelijke volumekortingen

Dag van de BHV 4 november 2024

Dag van de BHV  4 november 2024

Deze dag staat in het teken van waardering voor BHV’er, die vaak als eerste in actie komen bij noodsituaties en zelfs letterlijk levens redden. Dit jaar valt de Dag van de BHV op 4 november 2024 en draait het om bewustwording, erkenning en het belang van een goed BHV-team binnen organisaties.

Dag van de BHV  

Bij noodgevallen zoals hartstilstanden, branden, of ernstige bloedingen, telt elke seconde. In Nederland zijn er gemiddeld 8 tot 10 minuten nodig voordat professionele hulpdiensten ter plaatse zijn. Bij een slagaderlijke bloeding ga je zonder hulp dood na 5 tot 10 minuten. Een hartstilstand kan al binnen 4 tot 6 minuten hersenschade veroorzaken, en bij brand kan een ruimte binnen enkele minuten volledig in vlammen opgaan.

Juist in de eerste cruciale minuten kan de BHV ’er het verschil maken: ze bieden eerste hulp, bestrijden beginnende branden, en zorgen bijvoorbeeld ook voor een veilige evacuatie. Voorbeelden van hun acties zijn reanimeren bij een hartstilstand, wondverzorging en het correct alarmeren en begeleiden van collega’s of bezoekers naar een veilige plek.

BHV, als elke seconde telt 

Bij snelle aanwezigheid en getrainde vaardigheden van BHV’ers wordt de veiligheid van medewerkers en bezoekers vergroot. De Stichting Dag van de BHV organiseert deze dag om aandacht te vragen voor de cruciale rol die BHV’ers spelen en bedrijven aan te moedigen om hun BHV’ers extra in het zonnetje te zetten. Thema in de 2024 editie: "als elke seconde telt".


Bron: dagvandebhv.nl.

Het vorige campagne motto "BHV en 112, daar red je levens mee" benadrukt dit belang. Hoewel de hulpdiensten altijd worden ingeschakeld, vormen BHV’ers de eerste verdedigingslinie bij een noodgeval. Via de Arbowet zijn werkgevers dan ook verplicht om een veilige werkomgeving te creëren, inclusief het aanstellen van bedrijfshulpverleners. De BHV-ers spelen een rol bij:

  1. EHBO bij ongevallen: verlenen van basale EHBO om de ernst van het letsel te beperken, waaronder de bijzonder belangrijke reanimatie.
  2. Brandbestrijding en ontruiming:  men leren hoe ze beginnende branden blussen en mensen veilig evacueren.
  3. Alarmeren en begeleiden: In noodgevallen leiden ze evacuaties en zorgen ervoor dat iedereen veilig het gebouw kan verlaten.

Deze drie kerntaken vereisen specifieke training en kennis, zodat een BHV’er kalm en effectief kan handelen. Dit vergroot de kans op een positieve afloop bij een ongeluk.

Belangrijke rol BHV buiten het werk

BHV’ers spelen ook buiten hun werkplek een rol in publieke veiligheid. Veel BHV’ers beseffen dat hun kennis in uiteenlopende situaties van pas kan komen, bijvoorbeeld bij een incident in een winkelcentrum of op straat. Door deze bredere toepasbaarheid van hun vaardigheden dragen ze bij aan een veiliger publieke ruimte. Het blog van ARBO centrum gaat in op het belang van BHV in de praktijk.

Dag van de BHV: bewustwording en waardering

De Dag van de BHV, geïnitieerd door Stichting Dag van de BHV, helpt het bewustzijn rondom bedrijfshulpverlening te vergroten. Elk jaar biedt de stichting een toolkit vol inspiratiemateriaal aan. Denk aan posters, social mediaposts, en banners die organisaties kunnen inzetten om BHV’ers te waarderen. Met deze materialen kunnen bedrijven hun BHV’ers zichtbaar in het zonnetje zetten. Ook wordt jaarlijks de “BHV’er van het Jaar” gekozen, een eerbetoon aan BHV’ers die zich uitzonderlijk hebben ingezet. Dit jaar valt deze bekendmaking op 7 november.

BHV in een hybride werkomgeving

Met de opkomst van hybride werken staat BHV voor nieuwe uitdagingen. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat er altijd een BHV’er aanwezig is op kantoor, ondanks wisselende bezettingsgraden. Daarnaast helpt de aanwezigheid van een BHV’er om ook medewerkers die thuiswerken gerust te stellen. De Dag van de BHV biedt bedrijven inspiratie om BHV-acties aan te passen aan deze nieuwe werkvormen, zodat veiligheid altijd gewaarborgd blijft. Meer over het belang van de BHV in de praktijk lees je in dit blog

Tips om de Dag van de BHV te vieren

Wil je als organisatie de Dag van de BHV inzetten om je BHV’ers extra waardering te geven? Hier zijn enkele ideeën:

  • Organiseer een waardering: Plan een bijeenkomst waarin je de inzet van de BHV er benoemt en hen bedankt voor hun waardevolle rol.
  • Gebruik de toolkit: Op de website van Stichting Dag van de BHV vind je promotiemateriaal waarmee je de aandacht op bedrijfshulpverlening kunt richten.
  • Nomineer de BHV’er van het jaar: Heeft jouw organisatie een BHV’er die een extra pluim verdient? Nomineer hem of haar voor de verkiezing.
  • Inspireer met ‘Broodje BHV’: Organiseer in de bedrijfskantine een speciaal broodje gewijd aan de BHV. Dit is meteen een leuke gespreksstarter om meer collega’s bewust te maken van BHV.

Dag van de BHV - Laat je inspireren!

Door deel te nemen aan de Dag van de BHV laat je als werkgever zien dat je veiligheid serieus neemt. Het initiatief helpt om bedrijfshulpverlening bespreekbaar te maken en werknemers bewuster te maken van hun rol in een veilige werkomgeving. Bedrijven met actieve BHV-programma’s geven een duidelijk signaal af: veiligheid is prioriteit.

Je komt diverse praktische campagne hulpmiddelen tegen op de portal van de Dag van de BHV  om acties op te zetten om aandacht te geven aan de bedrijfshulpverlening. Zo staat er toolkit met gratis promotiemateriaal klaar, waarmee iedereen een mooie Dag op de eigen werkvloer kan organiseren. Denk aan posters, social media posts en online banners. De toolkit is in het Nederlands en Engels beschikbaar. 

Toekomst van BHV: Veiligheid voor iedereen, overal

Het belang van BHV neemt alleen maar toe in een wereld waar veiligheid constant aandacht vraagt. Of het nu gaat om werken in een kantoorpand, thuiswerken, of het veilig houden van publieke ruimtes – de BHV’ers staan altijd klaar om te helpen. Hun aanwezigheid en expertise kunnen het verschil maken tussen leven en dood in noodsituaties, en ze verdienen onze dankbaarheid en respect.

De Dag van de BHV biedt een kans om dit bewustzijn te vergroten, zowel binnen bedrijven als in de samenleving. Door middel van jaarlijkse evenementen, inspirerende verhalen en herkenning van hun inzet, kunnen we ervoor zorgen dat BHV’ers de steun en waardering krijgen die ze verdienen.

FAQ's - Vaak voorkomende BHV vragen

Is een BHV-cursus verplicht voor elk bedrijf?

Bedrijfshulpverlening is verplicht zodra je als werkgever medewerkers in dienst neemt. Als ZZP’er ben je niet verplicht om een BHV certificaat te halen, maar wel zodra je regelmatig bezoekers krijgt (bijvoorbeeld in een showroom), je stagiaires aanneemt of regelmatig extra krachten inhuurt. Oftewel ook als ZZP’er ben je al snel verplicht een BHV cursus te doen.

Hoe lang lang is mijn BHV-certificaat geldig?

Het BHV certificaat is 1 jaar geldig. In de Arbowet staat beschreven dat je elk jaar een BHV herhalingscursus moet volgen om in het bezit te blijven van het certificaat en de (digitale) BHV pas. 

Wat moet ik doen bij een hartstilstand?

Bel onmiddellijk 112 en begin met reanimatie. Indien beschikbaar, gebruik een AED. De eerste minuten zijn cruciaal bij een hartstilstand; snelle reanimatie verhoogt de overlevingskans aanzienlijk. Zorg dat medewerkers opgeleid zijn in reanimatie en weten hoe een AED werkt. 
 

Wat leer je op een  BHV cursus?

Op een BHV cursus komt het volgende aan bod:

-Eerste hulp kunnen verlenen
-Reanimatie (met AED)
-Evacueren
-Brand bestrijden

Dit zijn hoofdzakelijk de situaties waarmee je leert omgaan tijdens een BHV cursus.

 

Daar komt natuurlijk een hoop bij kijken, niet alleen de handeling zelf is belangrijk te leren, maar ook hoe je omgaat met de omgeving, hoe hou je het veilig voor jezelf, de getroffene en overige collega’s of toeschouwers. 

Is een RI&E verplicht voor bedrijven en organisaties?

In bijna alle gevallen is een RI&E verplicht. Ben je werkgever en wordt er binnen jouw organisatie minstens 40 uur per week gewerkt (alle werknemers bij elkaar opgeteld)? Dan ben je inderdaad verplicht een risico-inventarisatie & -evaluatie op te stellen. Meer over de RI&E binnen de BHV lees je in dit blog

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company