Koolmonoxide (CO) is een kleurloos, smaakloos, reukloos en giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van brandstoffen. CO2 of koolstofdioxide komt beperkt voor in een natuurlijke atmosfeer.
CO2 of kooldioxide en CO of koolmonoxide
Een CO melder meet de hoeveelheid gevaarlijke koolmonoxide (CO) in de atmosfeer en registreert dat er onvolledige verbranding ergens plaatsvindt. Een CO2 of koolstofdioxide meter meet daarentegen de verhouding van CO2 in de lucht en waarschuwt wanneer er geventileerd moet worden.
Hoge concentraties in een bepaalde ruimte kunnen resulteren in hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Onvoldoende ventilatie kan hiervan de oorzaak zijn. Hoofdpijn en duizeligheid zijn de meest gemelde symptomen. Bij een matige vergiftiging: verwarring, flauwvallen, pijn op de borst, benauwdheid, spierzwakte en een onregelmatige ademhaling en hartslag.
Gevaren van koolmonoxide (CO)
Koolmonoxide kan ontstaan bij slecht onderhouden of defecte verbrandingstoestellen. Het gas ontstaat bij een onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals aardgas, olie, benzine of hout door zuurstoftekort. Een slecht werkende of foutief aangesloten afvoer kan ook CO vrijlaten; een zwaar gas dat snel in het bloed wordt opgenomen en zich snel in een ruimte verspreidt. In slecht geventileerde ruimtes is de kans op CO-vergiftiging groot. Daarom is het belangrijk om regelmatig te ventileren in ruimtes met verwarmingsinstallaties. CO is gevaarlijk omdat het geur-, smaak- en reukloos is en daardoor niet door onze zintuigen waargenomen kan worden.
CO concentraties en symptomen
Een tabel met de diverse concentraties koolmonoxide (CO) in de lucht, het bijbehorende % CO en de symptomen die kunnen optreden bij blootstelling.
CO (ppm) | % CO in lucht | Symptomen |
---|---|---|
100 | 0,01 | |
200 | 0,02 | Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid. |
400 | 0,04 | Intense hoofdpijn. Levensgevaar na 3 uur. |
800 | 0,08 | Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid. Na 45 minuten bewustzijnsverlies. Na 2 - 3 uur overlijden. |
1600 | 0,16 | Ernstige symptomen na 20 minuten, overlijden binnen het uur. |
Bron: Antigifcentrum
De koolmonoxidemelder redt levens
Koolmonoxide is dus een gevaarlijk giftig gas dat snel in het bloed wordt opgenomen en bekend staat als sluipmoordenaar. Bij verhoogde concentraties in een ruimte kan CO-vergiftiging optreden. Koolstofmonoxide wordt vaak onderschat en niet tijdig herkend als mogelijke oorzaak bij een ongeval. Alleen al in Nederland vallen er elk jaar circa tien dodelijke slachtoffers en worden honderden personen met een koolmonoxidevergiftiging opgenomen in het ziekenhuis.
Een koolmonoxidemelder waarschuwt je tijdig bij gevaarlijke CO-concentraties. Als er koolstofmonoxide vrijkomt is het van groot belang dat u zo snel mogelijk bent gewaarschuwd. De eerste stap naar een gezond binnenklimaat is meten, want meten is weten
Hoe werkt een koolmonoxidemelder?
Een koolmonoxidemelder meet continu de CO-concentratie in de lucht en slaat alarm bij gevaarlijk hoge niveaus. De sensor meet continu de concentratie van koolmonoxide in de lucht. Bij blootstelling aan hogere concentraties ondergaat de sensor een chemische reactie. Een alarm wordt geactiveerd bij gevaarlijk hoge CO-concentraties. De melder kan worden gevoed door diverse soorten duurzame batterijen, of netstroom met een back-up batterij. Lithiumbatterijen gaan net zo lang mee als de melder zelf.
Hoe snel een CO-melder alarm slaat, is mede afhankelijk van de grootte van een ruimte en hoeveelheid ventilatie er in de ruimte aanwezig is. Daarnaast is van invloed welke luchtstromen er zijn en waar en in welke hoeveelheden de koolmonoxide de ruimte binnenkomt. Een koolmonoxidemelder slaat alarm als de grenswaarde van CO concentraties gedurende een bepaalde periode overstegen wordt. De optimale plaats en hoogte van een CO-melder hangen af van de situatie:
- In de ruimte van het verbrandingstoestel: naast of boven het toestel, minimaal 15 cm van het plafond of 30 cm van de muur.
- In andere ruimtes: aan de wand op 1,20 tot 1,50 meter hoogte. In slaapkamers op slaaphoogte.
Vermijd plaatsen met tocht, vocht, direct boven hittebronnen, achter gordijnen of meubels, en dode hoeken zonder luchtstroom. De CO-melder werkt volledig zelfstandig en meet elke minuut of er in de ruimte een verhoogde concentratie koolstofmonoxide aanwezig is. De meetrange voor koolmonoxide worden uitgedrukt in zeer nauwkeurige ppm waarden (afkorting voor parts per million). Behalve deze melders zijn er ook gecertificeerde gasmelders die geschikt zijn voor het detecteren van aardgas, propaan en butaan.
Montage- en koolmonoxidemelder
Het is raadzaam om een koolstofmonoxidemelder te monteren op plekken waar een verhoogde kans is op concentraties koolmonoxide. Dit kan in de buurt van een geiser, cv-ketel, gaskachel of andere installatie zijn. Een open haard is ook een mogelijke CO-bron. Daarnaast is het verstandig om een CO-alarm te installeren in verblijven waar u regelmatig bent zoals de slaapkamer of woonkamer.
Op welke plek monteer ik een CO-melder?
- Elke ruimte met een verbrandingsapparaat of open verbrandingshaard
- Slaapverblijven
- Ruimtes waar mensen voor een langere periode aanwezig zijn, bijvoorbeeld een werk- of woonkamer in de buurt van een verbrandingsapparaat.
Te vermijden plaatsen:
- In direct omgeving van een kooktoestel
- In kleine afgesloten of vochtige ruimtes
- Tochtige plekken of hoeken
- Direct boven een hittebron zoals radiatoren
- Achter gordijnen en meubels
Koolmonoxide of CO melder
De CO melders in onze webshop voldoen aan de Europese norm EN 50291 en zijn zorgvuldig gekalibreerd voor nauwkeurige detectie. Wij bieden alleen de beste merken aan, zodat u zeker bent van betrouwbare bescherming. De CO melder kan op diverse manieren worden gevoed. Je kunt hierbij kiezen voor een melder die is voorzien van een vervangbare alkaline batterij of voor een CO-melder die is uitgerust met een duurzame lithium batterij. Het voordeel van een koolmonoxine melder met lithium batterij is dat de voeding net zo lang mee gaat als de melder zelf. Tijdens de levensduur van de CO-melder hoeven er dus geen batterijen te worden vervangen.
Kooldioxide of CO2 meters
Een CO2 melder bewaakt de kwaliteit van lucht in jouw ruimtes. De sensor geeft nauwkeurig de hoeveelheid CO2 weer (in onderdelen per miljoen) zodat u snel kunt ingrijpen bij een slechte luchtkwaliteit. Bij gevaarlijk hoge concentraties van koolstofdioxide zal de CO2-melder in alarm gaan. Zo weet je precies wanneer het noodzakelijk is om extra te ventileren en te reinigen.
Door actief CO2-niveaus te monitoren, draagt een CO2 melder of monitor bij aan de luchtkwaliteit en een veiligere en gezondere werkomgeving. Sommige CO2 monitors onderscheiden zich van anderen door de langdurige nauwkeurigheid, gebruiksvriendelijkheid en een oplaadbare batterij. Dit zorgt niet alleen voor continuïteit in de monitoring van de luchtkwaliteit, maar draagt ook bij aan duurzaamheid.