Terug

Advent bij ARBO centrum: vandaag krijg je een GRATIS ARBO centrum muts bij je bestelling! | Door drukte kan de levering iets langer duren.

  • Gratis verzending vanaf €200,-
  • Op rekening voor bedrijven vanaf €40,-
  • Aantrekkelijke volumekortingen

Tips bij het snel kalmeren van een brandwond

Tips bij het snel kalmeren van een brandwond

Je hebt een brandwond opgelopen. Dat kan ontzettend pijnlijk zijn. Wat moet je precies doen? Wanneer je een brandwond hebt, is het belangrijk dat je er zo snel mogelijk voor zorgt dat deze wordt gekoeld. Op die manier loopt je huid niet nog meer schade op en kun je ook de pijn verlichten. Wat kun je doen om een brandwond snel te kalmeren?

Overvloedig koelen met water

Voor elke brandwond geldt dat je deze overvloedig moet koelen met water. Door de huid te koelen, rem je de verbranding af. Wist je namelijk dat de brandwond zich nog verder kan ontwikkelen wanneer je deze niet koelt?

Koel altijd lange tijd, ook al lijkt de brandwond niet ernstig. In het geval van een eerstegraads brandwond - de lichtste vorm van verbranding - is het aan te raden om al enkele minuten te koelen onder lauw stromend water. Ook al lijkt dit gevoelsmatig te lang. Tweedegraads brandwonden dien je minimaal tien minuten te koelen. Bij ernstige tweedegraads brandwonden en bij derdegraads brandwonden blijf je koelen totdat hulpdiensten arriveren.

Enkele regels voor het koelen van de brandwond:

  • Water is altijd beter dan geen water. Ook al is het water niet schoon
  • Gebruik nooit ijskoud water, dit kan zeer pijnlijk zijn. Gebruik altijd lauw water
  • Spoel de wond goed schoon. Zorg ervoor dat eventueel vuil wegspoelt
  • Ontdoe de plek van de wond alleen van kleding als dit kan. Is kleding verkleefd aan de wond, koel dan gewoon over de kleding heen 

Wat je hierna doet, is afhankelijk van de wond

Wat je vervolgens doet om de brandwond te kalmeren, is afhankelijk van de ernst van de wond. Bij een eerstegraads brandwond heb je enkele mogelijkheden. Bij een tweedegraads of derdegraads brandwond is dat lastiger. Dit omdat deze brandwonden dieper zijn. Smeer nooit middeltjes op de wond. Ook al lijkt dit nog zo aantrekkelijk.

Heb je een eerstegraads brandwond opgelopen, dan kun je de wond koelen met een cold pack ter verlichting. Ook kun je in alle gevallen pijnstillers nemen. Een tweedegraads of derdegraads brandwond moet in principe door een specialist worden behandeld. Er is helaas weinig dat je in eerste instantie kunt doen om de pijn te verlichten, behalve hulp zoeken.

Het verbinden van brandwonden

Soms kun je brandwonden (tijdelijk) verbinden. Om de wond af te dekken in afwachting van hulp kun je huishoudfolie of vet gaas gebruiken.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company