Terug

  • Gratis verzending vanaf €200,-
  • Op rekening voor bedrijven vanaf €40,-
  • Aantrekkelijke volumekortingen

Brandblusser in de auto - Wat je moet weten

Brandblusser in  de auto -  Wat je moet weten

Een autobrand komt vaker voor dan je denkt. Of je nu onderweg bent naar werk of passagiers vervoert, de auto brandblusser kan zelfs levens redden. Het is meer dan een doordachte investering in veiligheid. Deze compacte blusser zorgt ook voor extra gemoedsrust. Ontdek in dit blog hoe je de juiste brandblusser kiest en waar je op kunt letten bij het toenemende aantal elektrische auto's.

Brandblusser in de Auto

Een brand kan in korte tijd ernstige schade veroorzaken aan je voertuig en zelfs levensbedreigend zijn. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op noodsituaties. In ons land is een brandblusser in particuliere auto's niet verplicht. In sommige Europese landen is dit echter wel het geval. Voor taxi's en personenbusjes geldt deze verplichting doorgaans niet. Bij het vervoer van gevaarlijke stoffen is het wél verplicht om brandblussers in het voertuig te hebben.

Het is goed om op de hoogte te zijn van de regelgeving in andere landen. In sommige EU-landen is een brandblusser namelijk verplicht. Als je van plan bent om door of naar deze landen te reizen, is het verstandig om een brandblusser bij je te hebben om aan die wetgeving te voldoen en mogelijke boetes te voorkomen. Bovendien bieden sommige verzekeraars voordelen als je een brandblusser in je auto hebt.

Brandblusser voor veiligheid en gemoedsrust

Een brandblusser kan het verschil maken tussen een kleine, beheersbare autobrand en een potentieel levensbedreigende situatie.

  • Snel en adequaat reageren bij brandincidenten, wat de schade aan je voertuig beperkt.
  • Levens redden door branden snel onder controle te brengen.
  • Bescherming van passagiers en andere weggebruikers in noodsituaties.
  • Gemoedsrust omdat je voorbereid bent op onverwachte noodgevallen.
  • Potentiële voordelen bij je autoverzekering.

Plaatsing van de brandblusser in de auto

Controleer (regelmatig) de houdbaarheidsdatum en plaats de blusser binnen handbereik, bijvoorbeeld onder de passagiersstoel of in de kofferbak, zodat je deze snel kunt bereiken. Deze laat je natuurlijk nooit zomaar los liggen in een portierbakje of vakje bijvoorbeeld. Bij stevig remmen of een uitwijkmanoeuvre kan de blusser door de cabine schieten.

Waar je de brandblusser monteert, is afhankelijk van de beschikbare ruimte en het gebruik. Meestal wordt de brandblusser in de cockpit gemonteerd. Dat is logisch, want hier zit je als bestuurder. Wanneer er brand uitbreekt, wil je zo snel mogelijk de brandblusser kunnen pakken. Vaak wordt deze dan ook in de voetenruimte gemonteerd, nabij de plek waar je ook de lifehammers vindt. Zorg er ook voor dat de brandblusser stevig vastzit, zodat hij tijdens het rijden niet loskomt en een gevaar vormt. Praktische tips over de juiste plaatsing: klik op de vragen onder in de FAQ's.

Type auto brandblusser

Autobranden ontstaan vaak door brandbare vloeistoffen of elektrische branden in bedrading. Een poeder- of schuimblusser, geschikt voor brandklassen B (brandbare vloeistoffen) en C (elektrische branden), is daarom de beste keuze voor een auto met een verbrandingsmotor. Vaak is een brandblusser in de auto een poederblusser of een schuim-, sprayblusser. Vergelijkbare blusmiddelen met die van thuis of op het werk, dus. Met schuim- en poederblussers kunnen vrijwel alle autobranden worden geblust.

Een sprayblusser heeft een blusmiddel vergelijkbaar met dat van een schuimblusser, maar is wat handzamer van formaat en de blusopening is ideaal voor gebruik in de auto en/of andere plekken waar ruimte schaars is. Een sprayblusser is doorgans compacter en daardoor op meerdere manieren in de auto te monteren.

Kies bij voorkeur een compacte brandblusser, zodat deze eenvoudig op meerdere plekken in je voertuig past en bovendien in noodsituaties goed hanteerbaar is. Voor volledig elektrisch aangedreven auto's is het goed om te beseffen dat brand in oplaadbare accu's bijzonder lastig is te doven (zie ook onderdeel FAQ) Bovendien komen er bijzonder giftige stoffen vrij (bij inademen ook direct schadelijk).

Auto brandblusser online keuzehulp tool 

Bij de brandblusser voor in de auto is het zaak om te zorgen voor een exemplaar van goede kwaliteit. Ook het formaat en gewicht van de brandblusser is dan van belang: zo past deze goed in je auto en is deze makkelijk te hanteren in nood. Gebruik deze brandblusser keuzehulp (Link) en kies het specifieke voertuig voor een praktisch online advies. 

Hoewel er in ons land dus nog geen specifieke wetgeving is die vereist dat elke auto een brandblusser heeft, is het bijna altijd verstandig om er een in ieder voertuig te hebben. Een auto brandblusser kan vaak branden de-escaleren en verdere schade minimaliseren. Natuurlijk is een extra compacte blusser altijd handig voor onderweg en/of op vakantie. Beter voldoende blusmiddel in nood dan net te weinig... Benut daarom deze handige online auto brandblusser keuzehulp en kies het specifieke voertuig. Of klik op de vragen voor meer informatie, onder in de FAQ's

Brandblusser in de auto FAQ

Is een brandblusser verplicht in de auto?

In Nederland is een brandblusser in particuliere auto's niet verplicht. Voor campers, bestelwagens en in sommige EU landen is dit wel het geval. Bij het vervoer van gevaarlijke stoffen is het wél verplicht om brandblussers in het voertuig te hebben.

Din 13164 norm verbanddoos: In landen zoals België, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Kroatië en Oostenrijk is een verbanddoos verplicht. Zorg dat je deze hebt bij reizen naar zulke landen.

Hoe groot moet een brandblusser in de auto zijn?

Een brandblusser van 1 kg of een sprayblusser is meestal voldoende voor een personenauto. Voor campers en bestelwagens wordt een blusser van minimaal 2 kg aanbevolen.

Hoe gebruik ik een brandblusser in de auto?

Volg de P.A.S.-methode:

  1. P: Trek de pin eruit.
  2. A: Richt de blusser op de basis van de vlammen.
  3. S: Knijp in de hendel en beweeg de blusser langzaam heen en weer.
Kan ik een sprayblusser gebruiken in mijn camper of bestelbus?

Ja, een sprayblusser is handig voor kleine branden.

Sprayblusser voorbeeld

Voor grotere voertuigen is een grotere blusser beter geschikt. Meerdere sprayblussers kunnen ook worden ingezet bij meerdere brandklassen.

Elektrische auto en brandblussen - Waar rekening mee houden?

Brand in oplaadbare accu's op basis van Lithiumchemie is bijzonder lastig te doven. Alleen brandblussers die voldoen aan de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8133 zijn geschikt. Zie de Kiwa lijst (Link) voor de type branden en daarbij inzetbare toestellen. Bij een accubrand in een elektrische auto is het goed om te beseffen dat een Lithium blusser simpelweg ook geen oplossing zal vormen door het gevaar van explosie, intern overslaan van deze brand i.c.m. de giftige gassen. De brandweer kan de auto veelal mogelijk enkel nog afdekken of doven met grote afdichtbare containerbak.  

  • Temperatuur kan oplopen tot 1000°C.
  • Giftige stoffen kunnen vrijkomen.
  • Accu kan exploderen of spontaan opnieuw ontbranden.
Waar bewaar of plaats ik de brandblusser in mijn voertuig?

Plaats de brandblusser op een makkelijk bereikbare plek, zoals onder de bestuurdersstoel of in de deurvakken. Bij bestelauto’s kan een extra blusser in de laadruimte nuttig zijn.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company