In de koude maanden kan blootstelling aan lage temperaturen een flinke impact hebben. Vooral bij werk dat buiten wordt uitgevoerd of bij langdurig buiten verblijven. Preventieve maatregelen zijn belangrijk om zo gemakkelijker comfortabel, gezond en veilig te blijven in koud en/of nat winterweer.
Veilig werken bij koude weersomstandigheden met weinig daglicht
Bij temperaturen onder de 15 °C wordt het dragen van extra kleding en handschoenen aangeraden. Bij een gevoelstemperatuur van -6 °C of lager kan buitenwerk zelfs onverantwoord worden. In sectoren zoals de bouw wordt het werk dan vaak stilgelegd. Blootstelling aan kou kan resulteren in onderkoeling of vermoeidheid en verkoudheid tot verminderde handvaardigheid, stabiliteit en concentratie. Nat en winderig weer bij kou versterken dit uitdagende effect, vooral bij minder daglicht en/of bij een gladde ondergrond.
Beschermende kleding: truien en mutsen
Een goede manier om tegen kou te beschermen is passende beschermende kleding zoals truien, werkhandschoenen en mutsen. Deze kleding helpt je lichaamswarmte vast te houden; essentieel om warm en comfortabel te blijven. Zo bevorderen we het welzijn en de veiligheid
Truien: in een koude(re) en/of donkere omgeving helpt een warme veiligheidshoodie of veiligheidstrui je om de juiste lichaamstemperatuur te behouden. Het is belangrijk dat deze gemaakt is van isolerende materialen die warmte vasthouden. Een goede pasvorm voorkomt dat koude lucht binnendringt en dat lichaamswarmte te vlot verloren gaat. Zo ben je zowel optimaal beschermd bij lage temperaturen als extra beschermt met reflecterende banden.
Werkhandschoenen: Bij koud en nat buitenweer werken je handen vaak het eerst kouder aan. Kies daarom voor warme, goed passende werkhandschoenen die je handen beschermen.
Mutsen: Je hoofd is een van de plekken waar je veel warmte kunt verliezen. Het dragen van een warme muts beperkt dit warmteverlies en helpt je om je lichaamstemperatuur op peil te houden, wat je comfort en bescherming tegen de kou ten goede komt.
Werkschoenen: Werken in kou en natte omstandigheden kan extra fysieke belasting veroorzaken. Of je nu langs de weg, op steigers of daken werkt, een goede grip dient ook om uitglijden en struikelen te voorkomen. Antislipzolen bieden stabiliteit en reduceren valrisico. Ook op de voeten en enkels. Veiligheidsschoenen behouden de lichaamstemperatuur en bieden bovendien ondersteuning om vermoeidheid te verminderen, comfort te verhogen en om de juiste lichaamshouding te borgen. Anti-slipzolen bieden grip en stabiliteit. Vooral belangrijk bij veilig werken op hoogte.
Werken in het donker, kou en natte weeromstandigheden
In het donker kan een compacte en in kleding makkelijk draagbare led lamp een oplaadbare hoofdlamp of muts met led een handige uitkomst bieden. Extra zichtbaarheid verhoogt niet alleen de veiligheid, maar helpt ook om ongevallen te voorkomen. Bovendien kun je door deze muts, met beide handen en/of werkhandschoenen aan, zowel comfortabel als veilig blijven doorwerken (extra opvallende kleurkeuze).
Reflecterende banden op truien of jassen zijn tijdens donkere dagen ook praktisch. Naast beschermende kleding kun je andere maatregelen nemen om jezelf te beschermen tegen de kou en natte omstandigheden, zoals bij veilig werken werken op hoogte of werk langs de weg, of om gewoon gezondheid en welzijn in de koude maanden te bevorderen.
Opwarmen tijdens de werktijd
Regelmatige pauzes: Zorg ervoor dat je regelmatig de kans krijgt om op te warmen. Door op vaste momenten pauzes te nemen, kun je even naar een warme ruimte gaan om je lichaamstemperatuur te herstellen. Dit draagt bij aan een gezonde en veilige werkomgeving.
Warme dranken: Warme dranken zoals thee of soep verwarmen je van binnenuit en helpen om je lichaamstemperatuur stabiel te houden. Dit is niet alleen comfortabel, maar ook goed voor je gezondheid op de lange termijn.
Training: Volg, indien mogelijk, een VCA praktijktraining over de invloed van kou op de gezondheid (in combinatie met een VCA-cursusboek) Of over specifieke extra risico's zoals met een hoogwerker cursus i.c.m. het hoogwerker cursusboek. Als je je bewust bent van de risico’s, kun je jezelf beter beschermen door de juiste kleding te dragen en regelmatig pauzes te nemen. Dit bevordert een veiligere werkplek.
Conclusie
Om de impact van kou op jouw gezondheid te beperken, zijn praktische preventieve maatregelen noodzakelijk. Beschermende kleding zoals truien, werkhandschoenen en mutsen dragen bij aan een veilige werkomgeving. Regelmatige pauzes, warme dranken en trainingen over veilig werken in de kou zijn eveneens belangrijk om de negatieve effecten van kou tegen te gaan. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over deze maatregelen en je beschermd voelt tijdens de koude maanden. Met deze stappen kun je een veilige en gezonde werkplek creëren, ook tijdens de winter.
Vaak voorkomende vragen FAQ's
Welke kleding is het beste om te beschermen tegen koude temperaturen?
Het dragen van isolerende truien, mutsen en eventueel kleding met ingebouwde verlichting is ideaal om lichaamswarmte vast te houden en de zichtbaarheid te verbeteren in donkere werkomstandigheden.
Hoe vaak moeten werknemers pauzes nemen om op te warmen in koude werkomgevingen?
Regelmatige pauzes, bij voorkeur elke 1-2 uur, helpen werknemers hun lichaamstemperatuur op peil te houden door even naar een warmere ruimte te gaan.
Hoe belangrijk is het om warme dranken te voorzien bij werken in kou?
Warme dranken zoals thee en soep dragen bij aan het intern opwarmen van het lichaam, wat het comfort en welzijn van werknemers verhoogt en helpt om hun gezondheid te beschermen.
Waar op letten bij reflecterende kleding in het donker?
Bij het buiten verblijven in het donker is het ook van belang om te letten op de kwaliteit van lichtreflectie bij veiligheidskleding.
Wat kan ik als werkgever doen om de veiligheid in koude werkomstandigheden te garanderen?
Werkgevers kunnen beschermende PBM kleding voorzien, regelmatige opwarm-pauzes inlassen, warme dranken aanbieden en trainingen geven over veilig werken in koude omstandigheden.
Hoe valt veiligheid het beste te borgen in koude werkomstandigheden?
Werknemers kunnen hun veiligheid bevorderen door geschikte, isolerende kleding te dragen, regelmatig op te warmen tijdens pauzes, warme dranken te nuttigen en zich bewust te zijn van de signalen van onderkoeling.