Wanneer een slachtoffer wordt getroffen door een hartstilstand, is het van levensbelang om zo snel mogelijk in actie te komen met reanimeren. Indien er een AED in de buurt is, moet deze zo snel mogelijk worden gebruikt.
De kans om een hartstilstand te overleven is namelijk vele malen groter wanneer er gebruik wordt gemaakt van een AED. Maar wie mag een AED aansluiten bij een slachtoffer? Het antwoord: iedereen mag dit doen. Waarom zijn er dan AED cursussen? Wij leggen het uit.
Wie mag een AED aansluiten bij een slachtoffer? Iedereen
Het doel van een AED is levens redden. Idealiter wordt een AED aangesloten door iemand die ervaren is en die door middel van EHBO + AED of een BHV cursus heeft geleerd om hiermee te werken. Omdat tijd van het allerhoogste belang is, kan er niet altijd worden gewacht op iemand met een BHV- of EHBO-certificaat. Daarom mag iedereen een AED aansluiten bij een slachtoffer. En net zo belangrijk: iedereen kan dit ook doen.
Iedereen kan een AED aansluiten omdat AED’s altijd zijn voorzien van duidelijke instructies. Bij eenvoudige apparaten betreft het meestal alleen geschreven instructies. Uitgebreidere AED’s hebben vaak ook gesproken instructies of visuele instructies. Door de instructies op te volgen, weet je zeker dat je de AED veilig en effectief aansluit.
Waarom dan een AED cursus?
Als iedereen een AED aan mag sluiten bij een slachtoffer en iedereen dit ook kan doen; waarom bestaat er dan zoiets als een AED cursus? Zoals bij alle gevallen van EHBO geldt dat de effectiviteit hiervan toeneent naarmate je meer ervaring hebt en zelfverzekerder bent. Op een EHBO cursus + AED of een BHV cursus leer je werken met een AED. Wanneer je vervolgens in een situatie belandt waarin een AED moet worden gebruikt, weet je dat je over de kennis, ervaring en kalmte beschikt om dit goed te doen. Elke seconde kan een verschil maken.