We ademen de hele dag. Ongemerkt. Zo’n 29.000 keer per dag. Terwijl we ademen weten we niet of de lucht die we inademen schoon is.
Wel weten we dat de lucht die we binnen inademen vuiler is dan de buitenlucht. Onderzoek heeft dit uitgewezen. De CO2 in huis en in gebouwen is voor het grootste deel afkomstig van menselijke ademhaling. Dit komt door de lucht die wij uitademen.
Een goed binnenklimaat begint met goed ventileren. Maar hoe weet je of je voldoende ventileert? Wil je precies weten hoe schoon het binnenklimaat is, dan zul je dit moeten meten. Dat kan met een CO2 meter. Een CO2 meter geeft inzicht in de luchtkwaliteit op het moment van meten, dus realtime. Een CO2 meter geeft aan wanneer het tijd is om te ventileren en wanneer de lucht in de ruimte minder gezond of niet gezond is.
Wat is CO2 precies?
CO2, ook wel koolstofdioxide, kooldioxide of koolzuurgas genoemd, is een organische verbinding van koolstof en zuurstof. CO2 is kleur- en geurloos. CO2 is van nature in de atmosfeer aanwezig. In kleine hoeveelheden is CO2 niet schadelijk, maar bij grotere concentraties kan dit wel het geval zijn. En hoewel we per persoon niet veel CO2 uitademen kan de CO2 in huis en in een gebouw wel oplopen. Bijvoorbeeld als er veel mensen in één ruimte aanwezig zijn of als er slecht wordt geventileerd.
Wat doet een CO2 meter?
Een goede CO2 meter herken je aan de infrarood gassensor. De gassensor meet de exacte PPM waarde. PPM staat voor “Parts Per Million”. PPM geeft aan hoeveel deeltjes CO2 er aanwezig zijn per miljoen totale deeltjes.
Een CO2 meter werkt met een zogenaamde stoplicht indicator:
- groen: er zijn minder dan 900 PPM CO2, de ruimte is goed geventileerd;
- oranje: er zijn tussen de 900 en 1200 PPM CO2, het advies is ventileren;
- rood: er zijn meer dan 1200 PPM CO2, ventileren is noodzakelijk.
Voor gebruik in de thuissituatie is de Senska CO2 meter een prima alternatief. De Senska CO2 meter voldoet aan alle bovenstaande eisen. Met een ingebouwde hoge-precisie infrarood kooldioxide sensor en een temperatuur-en vochtigheidssensor meet deze CO2 meter snel en betrouwbaar het kooldioxidegehalte, de temperatuur en de vochtigheid in de omgeving.
De specificaties van de Senska CO2 meter
- de Senska heeft een drie in één multi-functie (CO2, temperatuur en luchtvochtigheid);
- een HD scherm;
- een infrarood sensor;
- automatische kalibratie;
- de batterij gaat minimaal 12 uur mee;
- mooi design;
- de Senska wordt geleverd met oplader.
Waar plaats je een CO2 meter?
- Zorg ervoor dat je de CO2 meter altijd in het midden van een ruimte plaatst en op circa anderhalve meter vanaf de vloer. Bij de aanwezigheid van mechanische ventilatie kun je de meter lager plaatsen, bijvoorbeeld op tafelhoogte. CO2 daalt, dus plaats de meter nooit te hoog.
- Plaats de meter niet bij een raam, deur of ventilatiesysteem.
- Plaats de meter niet in de buurt van personen en adem niet uit in de buurt van de meter.
Hoe gebruik je de CO2 meter?
Gebruik de meter bij voorkeur als er (veel) mensen in de ruimte aanwezig zijn. Het aantal personen in een ruimte en de ventilatie zijn bepalend voor de CO2 waarden. De Senska CO2 meter is kinderlijk makkelijk in gebruik. Een simpele knop voor aan en uit, meer is er niet.
Welke klachten kunnen ontstaan door een te hoog CO2 gehalte?
Klachten die kunnen ontstaan door een te hoog gehalte van CO2 in een ruimte zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Dat klinkt vervelend, maar nog vrij onschuldig. Maar een te hoog CO2 gehalte is wel degelijk een gevaar voor de gezondheid. Minder onschuldige klachten die kunnen ontstaan zijn:
- verkoudheid en griep;
- een verergering van allergieën, zoals hooikoorts en voedselallergie;
- een verhoogd risico op astma-aanvallen.
CO2 meter in bedrijven
In bedrijven is het net zo belangrijk, zo niet nog belangrijker, dat de CO2 huishouding is orde is.
In de werksituatie komen namelijk over het algemeen meer mensen samen. Het verloop is groter. Slechte ventilatie in het bedrijf kan ervoor zorgen dat medewerkers zich onbehaaglijk voelen. Het kan de gezondheid negatief beïnvloeden en de productiviteit gaat omlaag.
Veel is te voorkomen door ruimtes goed schoon te houden en te ventileren. Ventileer je voldoende? Met de juiste meetapparatuur breng je snel en simpel de CO2 concentratie in het bedrijf in kaart, bijvoorbeeld met een duurmeting. Met een duurmeting wordt geregistreerd of er op bepaalde tijden, meestal tijdens kantooruren, sprake is van een hogere concentratie CO2. Na de duurmeting kun je een gericht plan van aanpak maken.