Terug

Maand van de BHV! Gebruik code BHVMAAND voor 20% korting op geselecteerde BHV artikelen!

  • Gratis verzending vanaf €200,-
  • Op rekening voor bedrijven vanaf €40,-
  • Aantrekkelijke volumekortingen

Beademingsmaskers

Een beademingsmasker wordt vaak gebruikt door professionals. Denk aan professionele hulpverleners, bijvoorbeeld op evenementen. Maar ook in bedrijven zijn beademingsmaskers uitstekende hulpmiddelen. Je bestelt deze hier.

Filters

Waarom een beademingsmasker gebruiken?

Wanneer iemand niet meer zelfstandig ademt, is het cruciaal om zo snel mogelijk met beademing te starten. Is er ook sprake van een hartstilstand, dan doe je dit natuurlijk in combinatie met reanimatie. Een slachtoffer beademen doe je meestal via mond-op-mond beademing. Dat kan echter ook anders: met behulp van een beademingsmasker. Maar waarom zou je een beademingsmasker gebruiken? De belangrijkste reden is hygiëne. Met een beademingsmasker kun je iemand beademen zonder kans op een eventuele besmetting. Er is namelijk geen direct lichaamscontact.

Dit is de reden waarom professionele hulpverleners vaak beademingsmaskers gebruiken. Zij kennen de slachtoffers niet en weten niet waarmee zij door mond-op-mond beademing eventueel besmet zouden kunnen worden. Ook voor jou kan natuurlijk gelden dat je een slachtoffer niet kent. Door een beademingsmasker te gebruiken kun je iemands leven redden, terwijl je zelf veilig blijft.

Hoe werkt een beademingsmasker?

Een beademingsmasker vormt als het ware een hygiënische verbinding tussen jouw mond en die van het slachtoffer. In plaats van door middel van direct lichamelijk contact, voorzie je het slachtoffer van lucht door dit via het masker in de mond van het slachtoffer te blazen.

Er zijn twee soorten beademingsmaskers: het beademingsmasker en de beademingsballon. Een beademingsmasker plaats je over je eigen gezicht. Dankzij een ergonomische vorm past het masker comfortabel over je neus en mond. Zo worden je neus en mond bedekt. Vervolgens blaas je lucht uit in de mond van het slachtoffer. Het masker is voorzien van een eenrichtingsventiel. Dit betekent dat je alleen uit kunt blazen. Er kan dus alleen lucht vanuit jouw mond in de mond van het slachtoffer terecht komen. Niet andersom.

Bij een beademingsballon plaats je de voorgevormde mondkap niet over je eigen neus en mond, maar over die van het slachtoffer. De manier van beademen is namelijk anders. In plaats van zelf lucht in te blazen, blaas je lucht in de longen van het slachtoffer door in de ballon aan het andere uiteinde te knijpen. De ballon heeft een ventiel waarmee deze zich met lucht kan vullen. Dit gebeurt automatisch wanneer je geknepen hebt.

Beademingsmasker of beademingsballon?

Kun je beter een beademingsmasker of een beademingsballon gebruiken? Dat hangt er helemaal van af. Beide hebben hun eigen voordelen. Een beademingsmasker is goedkoper, kleiner en dus eenvoudiger mee te nemen, maar ook sneller om te doen. Een beademingsballon is minder arbeidsintensief. Deze vergt wel een stuk meer expertise. Om deze te gebruiken moet je goed bevoegd zijn. Dan is dit een heel goed middel.

Tot zover het technische gedeelte. Vraag jij je af of je een beademingsmasker of een beademingsballon moet gebruiken, dan is het antwoord simpel. Alleen beademingsmaskers zijn geschikt voor gebruik door particulieren. Om beademingsballonnen goed en veilig te kunnen gebruiken, moet je getraind zijn. Een beademingsballon wordt in de regel daarom ook alleen maar gebruikt door professionele hulpverleners.

Kun je een beademingsmasker vaker gebruiken?

Zowel een beademingsmasker als beademingsballon kun je niet vaker gebruiken. Dat heeft natuurlijk alles met hygiëne te maken. Met een bijgeleverd alcoholdoekje kun je het masker van tevoren schoonmaken. Dit is echter niet bedoeld om achteraf te reinigen.

Je gebruikt een beademingsmasker uit hygiënisch oogpunt. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor het slachtoffer. Zou je na gebruik later een ander slachtoffer beademen met hetzelfde masker of dezelfde ballon, dan is er een risico dat slachtoffers elkaar besmetten. Gebruik je beademingsmasker of -ballon dan ook nooit vaker. Gooi deze weg na gebruik.

Waarom is het masker doorzichtig?

Tijdens het beademen is het belangrijk dat je het slachtoffer kunt controleren. Wanneer het slachtoffer weer zelfstandig ademhaalt, kun je dit zien omdat het masker doorzichtig is. Zo kun je ook zien of een slachtoffer slijm ophoest of braakt. Gebeurt dat, dan dien je direct te stoppen en de luchtwegen van het slachtoffer vrij te maken. Ook in dit geval geldt: je bent beschermd tegen blootstelling aan braaksel dankzij je masker.

Is zo’n masker duur?

Bij ARBO winkel koop je een beademingsmasker voor slechts 5,95 euro. Bedrijven kunnen ze in groten getale tegen3 scherpe kosten inkopen. Ook als particulier hoef je dus niet veel geld uit te geven. Schaf enkele beademingsmaskers aan. Het is een kleine uitgave en je zult jezelf dankbaar zijn wanneer je er eentje hebt om te gebruiken. Beademingsballonnen verkopen wij voor 22,50 euro per stuk.

Goed leren beademen

Of je nu een beademingsmasker gebruikt of niet: hoe goed je kunt beademen, kan een verschil maken. Een slachtoffer beademen is niet makkelijk zonder ervaring. Pas wanneer je dit al eens geoefend hebt of hebt moeten doen, weet je hoe het voelt en werkt. Niet alleen dat: je weet ook welke spanning erbij kan komen kijken. Het is niet niks.

Wil jij goed leren beademen? Overweeg dan eens om je op te geven voor een reanimatiecursus, EHBO cursus of BHV cursus en leer levensreddend handelen.

Vragen over beademingsmaskers

Heb je vragen over beademingsmaskers? Neem contact met ons op en stel ze gerust.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company