Of BHV effectief wordt uitgevoerd, is van een aantal factoren afhankelijk. Natuurlijk dien je als organisatie een goed BHV plan te hebben en te investeren in gekwalificeerde BHV’ers. Maar net als bij zoveel andere zaken, valt of staat de effectiviteit van BHV met communicatie. Efficiënt met elkaar kunnen communiceren kan zelfs van levensbelang zijn.
Belang BHV communicatie
Niet elke werkomgeving is even overzichtelijk. Een ongeluk of calamiteit komt vaak onverwachts. Deze combinatie kan voor een uitdaging zorgen. Wanneer er behoefte is aan BHV in nood, wil je natuurlijk voldoende hulp kunnen garanderen. Dat kan inhouden dat meerdere BHV’ers optimaal moeten samenwerken.
De praktijkgetrainde BHV’er kan diverse taken uitvoeren en taken delegeren. Vaak opereren BHV’ers als team. Contact met hulpdiensten, EHBO of levensreddend handelen bij een slachtoffer, een brand blussen, het pand ontruimen: in een ernstig scenario kan het zo zijn dat al deze taken tegelijk moeten worden uitgevoerd. Op die momenten is communicatie cruciaal.
Binnen BHV is in verbinding blijven dan vooral belangrijk: taken goed op elkaar af kunnen blijven afstemmen. Zij dienen als BHV team te weten wie wat doet, taken verdelen, overleggen en elkaar aansturen. Ook kan het natuurlijk gebeuren dat een BHV’er dringend behoefte heeft aan hulp en extra capaciteit op een bepaalde locatie. Je wilt dan de BHV collega’s zo snel mogelijk bereiken. Er is wellicht geen tijd te verliezen.
Hoe zorg je voor goede BHV communicatie?
In kleine omgevingen is dit vaak relatief eenvoudig. Telt het pand bijvoorbeeld maar één overzichtelijke ruimte, dan zullen BHV’ers in principe snel en goed met elkaar kunnen communiceren. Maar hoe zit dat in grotere bedrijven, of in omgevingen met een niet al te best overzicht? De kans is groot dat BHV’ers op een willekeurig moment door het hele pand verspreid aan het werk zijn. Wat nu als hun hulp op één plek nodig is? BHV communicatie is hiervoor ideaal. ARBO winkel verkoopt de BHV communicatiemiddelen die je dan nodig hebt.
BHV communicatie stelt BHV’ers in staat om over afstand met elkaar te communiceren. Overigens hoeven dit niet per se BHV’ers onderling te zijn. BHV communicatie kan er ook voor bedoeld zijn om medewerkers te laten communiceren met hun BHV collega’s. Bijvoorbeeld wanneer er ergens een ongeval plaatsvindt en medewerkers hun collega’s met BHV certificaat snel ter plaatse willen hebben. Ook de kleur van de hesjes kan dan direct meer duidelijkheid bieden.
Portofoons in vergelijking met de mobiele telefoon
- Onverstoorbare communicatie in lastige omgevingen: Portofoons maken gebruik van radiofrequenties, waardoor ze beter kunnen doordringen door dikke muren, betonnen structuren en ondergrondse locaties dan mobiele netwerken.
- De portofoon of walkie talkie blijft betrouwbaar in regen, grote hitte of extreme kou. Robuust en beter bestand tegen schokken, stof, water en extreme temperaturen.
- Verbeterde batterijcapaciteit: De batterijduur van portofoons is langer dan die van smartphones, vooral in stand-by modus.
- Directe communicatie zonder vertraging: Met de push-to-talk (PTT)-functie kun je direct communiceren, zonder de noodzaak om een nummer te kiezen of te wachten op verbinding.
- Betrouwbaarheid in kritieke situaties: de BHV Portofoon is minder gevoelig voor netwerkuitval en overbelasting van mobiele masten. Dit werkt met vooraf ingestelde frequenties of kanalen, waardoor gebruikers direct verbonden zijn.
- Privékanalen: Voor gevoelige communicatie kan de portofoon worden ingesteld op beveiligde frequenties. Het werkt direct tussen apparaten zonder afhankelijk te zijn van mobiele torens of internetverbindingen.
- Kostenvoordelen voor incidenteel gebruik: Na de aanschaf geen maandelijkse abonnementskosten nodig.
Om portofoons effectief in te zetten bij een calamiteit, is periodieke training nodig. Veel bedrijven organiseren jaarlijkse BHV-oefeningen, waarbij portofoons een integraal onderdeel van dit proces zijn. Ondanks de vele mogelijkheden die smartphones bieden, blijven portofoons de betere keuze in kritieke situaties en afgelegen gebieden. Of het nu gaat om BHV, beveiliging, evenementen of outdoor activiteiten; de portofoon biedt directe, robuuste en efficiënte communicatie (lees meer in het blog bereikbaar met de Portofoon in de BHV, of onder, in de FAQ en klik op de vragen voor de antwoorden).
Motorola A- merk keuze Portofoon
De Motorola T62 portofoons zijn licentievrij. Wanneer je meerdere sets bestelt, zijn deze eenvoudig aan elkaar te koppelen voor een groepsbelfunctie. Ze kunnen werken via AA batterijen of de bijgeleverde oplaadbare NiMH-batterijen. Wanneer er meerdere BHV'ers op een evenement of andere grote locatie aanwezig zijn, kan je niet weten wat er aan de andere kant gebeurt. Dankzij deze portofoons weet je dit wel. BHV’ers kunnen elkaar realtime op de hoogte brengen. Deze portofoon beschikt over de volgende specificaties:
- Verlicht display
- Bereik: 8 km
- Vermogen: 500 mW
- Opladen met USB
- Handsfree
- Personaliseringsstickers
- 16 kanalen + 121 privacycodes
- Afmeting: 5,4 x 16,5 x 3,1 cm
Speakermicrofoons
Deze handheld speakermicrofoons zijn compatible met de meeste Motorola portofoons. Er zit een 3,5 mm ingang op de speaker om een koptelefoon of oortje aan te sluiten. Een portofoon is ideaal voor de communicatie van BHV'ers, en een hierop aangesloten speakermicrofoon maakt communiceren nog gemakkelijker. Snelle en gemakkelijke communicatie kan een fatale situatie voorkomen. Deze handheld speaker van Motorola is ideaal voor BHV'ers op een evenement, maar natuurlijk ook gewoon in het bedrijf. Offerte? vul deze offerte aanvraag in en dan nemen we z.s.m. contact op.
Vragen? Wij helpen je graag
Wil jij BHV communicatie aanschaffen, dan vind je in de webshop van ARBO centrum dus doordachte oplossingen. Vragen? Ook dan staan wij voor je klaar. Op de service afdeling (Link) kun je makkelijk contact leggen. Wij beantwoorden met plezier je vragen en helpen je bij het samenstellen van de beste oplossing op maat. Met goede BHV communicatie is BHV nog effectiever. .
Veelgestelde vragen (FAQ) Portofoon
Hoeveel portofoons heb ik nodig voor mijn BHV-team en zijn deze verplicht?
Dit hangt af van de grootte van uw locatie en het aantal BHV’ers. BHV’ers kunnen in de organisatie gebruikmaken van diverse hulpmiddelen. Portofoons worden vaak ingezet. Begrijpelijk. Want met een portofoon kunnen BHV’ers direct met elkaar communiceren in het geval van een calamiteit of wanneer zij elkaar nodig hebben. Zorg ervoor dat elke BHV’er minimaal één portofoon heeft en overweeg extra portofoons voor back-up. Portofoons zijn wettelijk niet verplicht voor BHV’ers, maar wel aan te raden.
De wet verplicht werkgevers om te zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden. Het opleiden van voldoende BHV’ers is één van die verplichtingen. De wet stelt geen verdere verplichtingen aan de uitrusting van BHV’ers. Zij moeten kunnen aantonen dat zij officieel BHV’er zijn. Dat kan alleen met het BHV-certificaat. Het dragen van portofoons wordt niet expliciet genoemd en is dus niet verplicht.
Waarom portofoons een goede investering is
Portofoons kunnen de veiligheid in het bedrijf sterk vergroten. Zeker in grotere bedrijven, panden met een grote oppervlakte of bedrijfsgebouwen waarin BHV’ers op verschillende plekken werken, kunnen portofoons grote voordelen bieden.
Wat is etherdiscipline en waarom is het belangrijk?
Etherdiscipline zijn regels voor effectief gebruik van portofoons, zoals kort en bondig spreken. Het voorkomt verwarring tijdens noodsituaties.
Waarom zijn portofoons beter dan mobiele telefoons in noodsituaties?
Portofoons bieden directe communicatie via push-to-talk en werken onafhankelijk van mobiele netwerken. Dit maakt ze betrouwbaarder, vooral bij netwerkstoringen of in gebieden met slechte dekking. Verder zijn ze robuuster en schokbestendiger dan veel moderne smartphones.
Praktijkvoorbeelden:
- Medische noodsituatie: Een medewerker werd gered dankzij snelle communicatie met portofoons en een AED.
- Evacuatieoefening: Miscommunicatie werd voorkomen, wat leidde tot een soepele evacuatie.
- Gaslekkage: Dankzij portofoons kon paniek worden geminimaliseerd en een veilige evacuatie worden uitgevoerd.
Hoe ver reikt een portofoon?
Het bereik van een portofoon hangt af van het model en de omgeving. In open terrein kunnen sommige portofoons tot wel 10-15 kilometer reiken, terwijl dit in stedelijke gebieden door obstakels kan afnemen.
Zijn portofoons moeilijk in gebruik?
Nee, portofoons zijn zeer gebruiksvriendelijk. Ze hebben doorgaans een eenvoudige bediening met een push-to-talk-knop en vooraf ingestelde kanalen, waardoor gebruikers direct kunnen communiceren.
Hebben portofoons speciale onderhoudsvereisten?
Ja, regelmatig onderhoud is belangrijk. Bewaar portofoons op een oplaadstation, gebruik beschermhoezen en test ze periodiek om te controleren of ze naar behoren werken.
Kunnen portofoons gebruikt worden in extreme weersomstandigheden?
Ja, veel portofoons zijn ontworpen om te werken in extreme omstandigheden zoals regen, kou en hitte. Controleer bij aankoop de IP-classificatie voor water- en stofbestendigheid.