Burncare is geen gewone wondzorg
Burncare is geen gewone wondzorg. Het behandelen van brandwonden vereist specifieke producten en een specifieke aanpak. Zo kun je bijvoorbeeld niet zomaar verband of een pleister op de wond aanbrengen. Niet alleen is dit pijnlijk, je loopt ook het risico dat het verband of de pleister aan de wond vast gaat kleven. Hiervoor kan deze weer open gaan bij het verwisselen en loop je het risico op een infectie. Dat geldt ook voor smeren met zalf. Hoe verleidelijk dit ook is: smeer een brandwond nooit zomaar in met een zalfje of ander smeermiddel. Ook dit kan namelijk zorgen voor een ontsteking. Voor verkoeling en verlichting zijn er andere methoden. Net als voor het verbinden van een brandwond. Daarom deze speciale pagina over burncare en de bijbehorende producten.
Een burncare brandwonden kompres
Voor het behandelen van brandwonden kun je gebruikmaken van een burncare brandwonden kompres. Let wel op: dit geldt niet voor alle brandwonden en ook is het zaak om eerst een brandwond goed te koelen. Het gezegde luidt: eerst water, de rest komt later. Spoel een brandwond meerdere minuten (het liefst zelfs een minuut of tien) met lauw water. Gebruik nooit koud of heet water. Is de brandwond ernstig? Breng dan het water niet direct aan op de wond, maar zorg voor een zachtere straal. Heeft het slachtoffer kleding aan die aan de wond vast zit? Maak dan ook deze kleding nat. Cruciaal om te weten: kleding die aan een brandwond vast zit gekleefd, moet je nooit proberen te verwijderen. Een burncare brandwonden kompres kun je in dit geval dan ook niet gebruiken.
Het burncare brandwonden kompres is te gebruiken bij eerstegraads brandwonden en tweedegraads brandwonden. Het koelen van een brandwond is van doorslaggevend belang. Dat is dan ook wat dit kompres doet. Water is niet altijd beschikbaar. Dit kompres is het alternatief. Ook wanneer je wel hebt kunnen koelen met water, brengt het kompres daarna verlichting. Het Burnshield brandwonden kompres is steriel en verlicht de pijn, biedt direct verkoeling en kleeft niet aan de wond. Burnshield staat voor geleidelijke warmteafvoer. Dit gaat uitbreiding van de brandwond tegen.
Een goed burncare kompres helpt dus om de wond te koelen en verdere schade te beperken. Het brengt echter ook merkbare verlichting. Daarom kun je dit kompres ook prima gebruiken bij een pijnlijke schaafwond of een verbranding door de zon.
Brandwond gel in sachet
In de inleiding schreven wij dat je bij een brandwond in principe geen zalf moet smeren. Ook geen gel. Maar er zijn uitzonderingen. Speciale burncare brandwond gel mag wel gebruikt worden. ARBO winkel verkoopt deze gel in een handig sachet. Waarom mag deze gel dan wel gebruikt worden? Hij is steriel. Dat is een essentiële voorwaarde. Door een steriele gel te gebruiken, weet je zeker dat je niet het risico loopt dat een brandwond gaat infecteren. Als dat gebeurt ben je namelijk nog verder van huis.
De brandwond gel in sachet is direct klaar voor gebruik en brengt net als het burncare kompres verkoeling en verlichting.
Brandwonden gel in fles
Dezelfde brandwonden gel die wij in sachet verkopen, is ook verkrijgbaar in fles. Inhoudelijk is er dus geen verschil. Voor thuisgebruik, of gebruik op een vaste locatie, is de fles waarschijnlijk handiger. Ben je onderweg en wil je altijd goede burncare bij je hebben, dan kun je kiezen voor de sachets, die je eenvoudig overal mee naartoe neemt.
Hoe te handelen bij brandwonden?
Op deze pagina heb je kunnen lezen hoe je burncare toe kunt passen op eerstegraads brandwonden en tweedegraads brandwonden. Ook heb je kunnen lezen dat je eerst altijd koelt met water (wanneer dit mogelijk is). Maar hoe zit het met derdegraads brandwonden? Om je te helpen hebben wij per type brandwond beschreven wat je wel en niet kunt doen:
- Wat te doen bij brandwonden
- Eerste hulp bij brandwonden
- Tweedegraads brandwond
- Derdegraads brandwond
Goed leren handelen bij brandwonden
Burncare producten zijn belangrijk bij het behandelen van brandwonden. Om brandwonden goed te behandelen, is vaak meer nodig. Jij bent nodig. Dat wil zeggen: de beste behandeling geef je wanneer je weet wat je doet. Daarbij gaat het niet alleen om weten hoe je moet handelen: het is ook belangrijk dat je kalm blijft.
Wil jij goed leren handelen bij brandwonden? Overweeg dan eens om bijvoorbeeld een EHBO cursus of BHV cursus te volgen. Hierin doe je belangrijke kennis op en kun je bovendien jouw vragen stellen aan een expert.
Wat doe je na de burncare?
Wat doe je na de burncare van een brandwond? Dat is een goede vraag. Je hebt de wond gekoeld, en dan? Is er sprake van een eerstegraads brandwond, dan hoef je in principe niets te doen. Ook bij een meer oppervlakkige tweedegraads brandwond laat je de wond hierna ongemoeid. Bij een ernstige tweedegraads brandwond of een derdegraads brandwond, bel je 112. Dit doe je natuurlijk zo vroeg mogelijk. Het liefst direct onder het koelen van de wond. Zijn er meer mensen aanwezig? Verdeel dan de taken. Laat iemand assisteren bij het koelen van de wond en laat een ander 112 bellen. Of verdeel de taken onder jezelf en een andere persoon.