Terug

Tot en met 21 januari: 10% korting op artikelen voor buitenwerkers! Shop nu!

  • Gratis verzending vanaf €200,-
  • Op rekening voor bedrijven vanaf €40,-
  • Aantrekkelijke volumekortingen

Blarenpleisters

Blaren zijn speciale wondjes die een speciale verzorging nodig hebben. Voor een kleine tot middelgrote blaar is een blarenpleister een uitstekende remedie.

Filters

Waarom Blarenpleisters?

Blaren zijn speciale wondjes die een speciale verzorging nodig hebben. Voor een kleine tot middelgrote blaar is een blarenpleister een uitstekende remedie. Dit type pleister dekt het wondje niet alleen af tegen vuil en bacteriën, maar zorgt ook voor verlichting van de pijn en bespoediging van het herstel. Eenmaal goed aangebracht kan de pleister dagenlang blijven zitten, totdat de blaar is genezen en er een nieuwe huid is aangegroeid. Met een blarenpleister verloopt het genezingsproces aanzienlijk sneller dan met een normale wondpleister of een gaasverband. De betere blarenpleister bevatten een hydrocolloïde kussen, die het vocht uit de blaar absorbeert en een gel-achtig beschermlaagje over de wond aanbrengt.

De juiste afmeting blarenpleister kopen

blarenpleister hebben meestal een ovale vorm en komen in verschillende afmetingen. Small-size blarenpleister zijn handig voor kleine blaren aan de vingers of tenen. Voor blaren aan de hielen kan een medium-size blarenpleister vaak al voldoende bescherming bieden. Afhankelijk van het merk hebben medium pleisters een doorsnee van 5 tot 7 cm. Bij grotere blaren, bijvoorbeeld op de voetzolen, zijn large-size blarenpleister de beste optie. Een blarenpleister heeft het beste effect als hij minimaal 1 cm rond de blaar zit. Zo ben je ervan verzekerd dat er geen vuil en bacteriën naar binnen komen. Het biedt de pleister ook voldoende grip op gezonde huid om voor een lange periode stevig op zijn plek te blijven. Het is verstandig om verschillende formaten blarenpleister in de EHBO koffer te hebben. Je koopt ze doorgaans in een pak met meerdere stuks (5 tot 10). Voor een kleinere verbanddoos is een Mixpack of Combipack met diverse formaten blarenpleister een handige optie. Bekijk ons ruim aanbod blarenpleister voor selectie die prima aansluit bij jouw EHBO behoefte.

Hoe ontstaan drukblaren en wrijvingsblaren?

Drukblaren zijn de meest voorkomende blaren. Te strakke schoenen kunnen al heel snel drukblaartjes veroorzaken op de kootjes van de tenen, onder de bal van de voet of bij de hiel. Op de plekken waar de schoen strak zit gaat de bovenste huidlaag met de beweging van de schoen mee, terwijl de onderste huidlaag een andere tred heeft. Zo ontstaat er een holte tussen de twee huidlagen, waarin na enige tijd vocht gaat te zitten. Een blaar dus.

Wrijvingsblaren ontstaan juist wanneer schoeisel te ruim zit. Doordat de voeten in de schoen schuiven tijdens het lopen, zorgt de wrijving voor verhitting. Na enige tijd ontstaat er een blaar op die plek. Hoge hakken zijn beruchte veroorzakers van wrijvingsblaren aan de hielen. Bij sportschoenen die een maatje te groot zijn, ontwikkelt de wrijving zich vaak op de bal van de voet. Wrijvingsblaren kunnen ook makkelijk op de handen opkomen. Bijvoorbeeld bij het werken met handgereedschap.

Zowel drukblaren als wrijvingsblaren vormen weinig gevaar en beschadigen meestal alleen de bovenhuid. De wond zal ook niet gemakkelijk ontsteken. Maar beide typen blaren staan wel garant voor een aanhoudende, lastige prikkende pijn. Een blarenpleister zorgt voor een snelle verlichting van de pijn.

Hoe blarenpleisters de pijn verlichten

Dat blaren een kwelling kunnen zijn, komt door het super ijverige gedrag van onze zenuwen. Zodra de bovenste huidlaag niet meer tegen de onderste huidlaag aan zit, worden er continu noodsignalen naar je hersenen gestuurd. Dit ervaar je als een prikkende pijn op de plek van de blaar. De pijn is vaak erger dan bij een schaafwond, omdat alle zenuwen op en rond de blaar nog optimaal functioneren.

Met een blarenpleister schakel je het waarschuwingssysteem van je lichaam op een simpele manier uit. De pleister zorgt ervoor dat de bovenhuid goed tegen de onderhuid wordt aangedrukt, zodat je lichaam niet langer een reden heeft om alarm te slaan. De pijn stopt en de productie van een nieuwe vervangende huid kan beginnen. Mocht de bovenhuid losgeraakt zijn, dan werkt de blarenpleister als een tijdelijke vervanging van de huid. Wanneer de pleister voorzien is van een hydrocolloïde gelkussen, zorgt dit voor een extra beschermlaag over de wond.

Hoe gebruik je een blarenpleister?

Een blarenpleister aanbrengen is op zich een simpele handeling. Je verwijdert de beschermfolie aan de onderkant en kleeft de pleister over de blaar. Toch zijn er een aantal aandachtspunten voor een perfect resultaat.

  • Voor een optimaal kleefvermogen moet de huid rond de blaar vrij zijn van crème en vetresten. Een watje met wat alcohol doet een prima job.
  • Een gesloten blaar kun je beter niet doorprikken, tenzij het vochtblaasje abnormaal groot is. Doorprikken kan met een naald waarvan de punt ontsmet is met alcohol of in een vlammetje verhit is (pas op dat er geen roet in de blaar komt).
  • Zorg ervoor dat je het kleefoppervlak van de pleister niet aanraakt bij het verwijderen van de beschermfolie.
  • Kleef de pleister direct op de blaar. Het is beter om de pleister een beetje te rekken, zodat hij strak over de blaar komt te zitten. Strijk vervolgens de randen zorgvuldig glad.
  • Je kunt een blarenpleister gerust een aantal dagen tot een week laten zitten, totdat de huid volledig hersteld is.
  • Hoe eerder je een blarenpleister op een blaar aanbrengt, hoe sneller het herstel.

Blarenpleisters preventief gebruiken

Als iemand op de werkvloer met te strakke schoenen uit huis is gegaan, is een blarenpleister een handig hulpmiddel om blaren te voorkomen. Een blarenpleister op de hiel valt nauwelijks op, omdat het materiaal dun en flexibel is. Sommige fabrikanten bieden speciale Hoge Hakken blarenpleister die nog dunner en huid-gelijkender zijn dan de standaard modellen. Een paar van deze pleisters in de verbanddoos is altijd een goed idee.

Bij extra lange wandelingen, kunnen de minder geoefende lopers vooraf al blarenpleister op de hielen en voetzolen plakken. Vergeleken met normale pleisters kleven blarenpleister veel beter en laten ze makkelijker vocht door. Dus ook wanneer de voeten lichtjes zweten, blijven de pleisters netjes op hun plek.

Blarenpleister bij brandblaren

Blarenpleister kunnen gebruikt worden bij kleine brandblaren. Als er bijvoorbeeld wat druppels hete koffie op een arm gespat zijn of een vinger tegen een heet voorwerp is aangekomen. De aanpak van dergelijke kleine brandblaren is hetzelfde als bij drukblaren en wrijvingsblaren. Voor grotere brandblaren zijn blarenpleister niet de juiste remedie, omdat deze wonden makkelijk kunnen ontsteken. Grote brandblaren vereisen een specialistische verzorging.

Blarenpleister kopen: waarop letten?

Bij de aanschaf van goede blarenpleister zijn er een aantal zaken waarop je kunt letten.

  • Kleefvermogen: Een blarenpleister moet een goed tot uitstekend kleefvermogen hebben. De pleister moet immers dagenlang netjes op zijn plek blijven zitten.
  • Elasticiteit: blarenpleister die een beetje elastisch zijn, bieden als voordeel dat ze lekker strak over de blaar kunnen worden geplakt.
  • Vochtabsorptie: Bij de betere kwaliteit blarenpleister heeft het materiaal een vochtabsorberend vermogen. Tijdens het helingsproces van de blaar zal er haast altijd vocht naar buiten komen. Hydrocolloïd is een gel die ervoor zorgt dat eventueel vocht uit het blaasje door de pleister wordt opgenomen.
  • Pijnverlichting: Ook hier doet hydrocolloïd een uitstekende job. Een kussentje met deze gel op de pleister zorgt voor een zeer snelle verlichting van de pijn. De gel creëert ook een beschermende laag over de blaar. Vooral bij open blaren is dit erg dienstbaar voor een versneld herstel van de huid.

Bij alle blarenpleister in onze webwinkel vindt je een degelijke beschrijving van de belangrijkste kenmerken. We bieden een ruime keuze van verschillende topmerken, in verschillende afmetingen en in diverse verpakkingen. Met een goede voorraad blarenpleister in je EHBO koffer heb je voor elke blaar heel snel een praktische oplossing. Bekijk het assortiment en maak een uitstekende keuze. Wist u dat u ook voor brandblussers bij ons terecht kan?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company