Waarom kleefpleisters?
Een goede werkgever zorgt voor een eersteklas verzorging in noodgevallen. Het is verplicht in Nederland om een bedrijfshulpverlener in dienst te hebben of zelf te zijn. Een bedrijfshulpverlener moet echter wel over de juiste hulpmiddelen kunnen beschikken om zijn taak goed te kunnen uitvoeren. Een kleefpleister is een veelvoorkomende pleistersoort die voor verschillende doeleinden bij wonden wordt gebruikt. Met een kleefpleister kan je verschillende soorten wonden afplakken of fixeren. De kleefpleister kunnen we globaal verdelen in twee soorten: de hechtpleister en de wondpleister. Een wondpleister gaat direct op de wond. Een hechtpleister fixeert een verband en zorgt ervoor dat het verband op zijn plaats blijft, zodat deze niet afzakt. Immers het verband is bedoeld om de wond te beschermen. Het grote voordeel van de hechtpleister is dan ook dat het verband langer op de wond kan blijven en de wond kan beschermen. Let op dat mensen soms allergisch kunnen zijn voor bepaalde stoffen in de kleefpleisters. Voor deze mensen kan je hier een hypo allergene kleefpleister kopen.
Weke/hevig bloedende en droge/licht bloedende wonden
Sommige wonden zijn week en nattig van het wondvocht of bloeden hevig. Dit helpt niet bij het herstellen van de wond. Hier kan geen wondpleister op. Deze wonden hebben vocht absorberend verband of watten nodig. Deze verbanden of watten blijven echter niet automatisch vanzelf zitten. Met een hechtpleister fixeer je het verband. Sommige andere wonden zijn niet week en hebben geen weke wondranden of bloeden licht. Deze wonden moeten wel beschermd worden. Hiervoor gebruik je een wondpleister, met eventueel een hechtpleister om te zorgen dat de wondpleister niet los laat. Met een hechtpleister blijft de wondbescherming (verband of wondpleister) goed zitten. Dit is voornamelijk nodig bij wonden aan ledematen. Wonden op de ledematen zorgen ervoor dat het verband snel afzakt of loslaat. Denk daarbij aan wonden aan armen, handen, vingers, benen, voeten en tenen.
Fixatie van verbanden met een hechtpleister
Voor de kleefpleisters werden steunverbanden en dek verbanden vastgezet met krammetjes. Toch konden hierdoor verbanden losraken of verschuiven zodat de wond niet meer bedekt werd. Tijdens het slapen of andere dagelijkse activiteiten kan een verband of makkelijk afzakken of loslaten. Dan kan je het verband of pleister verliezen, en daarmee de bescherming van de open wond. Om verbanden op hun plaats te houden kan je tegenwoordig een hechtpleister gebruiken. Deze hechtpleister houdt normaal verband, vocht-absorberende verbanden en wondpleisters op zijn plaats
Hieronder vind je de verschillende opties voor hechtpleisters:
- Leukoplast (huidkleurig)
- Leukopor (papier) voor de gevoelige huid niet waterdicht
- Leukoslik (zijde) wit acetaat - hypoallergeen
- Leukoflex (doorzichtig) - elastisch, waterdicht en hypoallergeen
Naast kleefpleisters van leukoplast e.d. bestaan er nog veel meer namen zoals fixomull en Rudavlies.
Beschermen van droge en licht bloedende wonden met een wondpleister
Bij een wondpleister heeft de pleister op het gedeelte waar de wond zit een gaasje of plakkerig verband. Wondpleisters zijn bovendien meestal luchtdoorlatend en waterdicht. Deze pleisters kan je vaak laten zitten bij het douchen. De wondpleisters zijn in vijf verschillende soorten verkrijgbaar. Dit heeft te maken met de plaats waar de pleister word geplakt. De zwaluwstaart pleister, de vingerpleister, de blarenpleister, de eilandpleister en de horecapleister.
Zwaluwstaart pleister
Bij een snee wil je dat de beide kanten van de snee naar elkaar toe groeien. Zo blijft het litteken van de snee ook beperkt. Om de beide kanten goed bij elkaar te houden kan je een zwaluwstaart pleister gebruiken. Vaak wordt de zwaluwstaart pleister gebruikt bij wonden op zichtbare plaatsen zoals het gezicht.
Vingerpleisters
De vingers zijn één van de gebieden waar een kleefpleister uitstekend gebruikt voor kan worden. Een wond op de vingers of tenen moet ook beschermd worden. Op een normale dag raakt iemand veel voorwerpen aan. De bacteriën op deze voorwerpen kunnen dan gemakkelijk de wond binnendringen en zorgen voor een ontsteking met alle consequenties van dien. De vingerpleisters zijn elastisch, flexibel en stevig. Hierdoor kan de pleister gemakkelijk bij wonden op een ronde of gebogen oppervlakte aangebracht worden.
De horecapleister
In bedrijven waar hygiëne belangrijk is, bijvoorbeeld de horeca of voedselverwerkende bedrijven, leveren wij de speciale blauwe pleisters. De huidkleurige pleisters zijn in deze sectoren niet geschikt. De blauwe pleisters vallen immers op in voedsel en dranken.
Blarenpleisters
Blaren zijn pijnlijk en lastig. Het kan je plezier ontnemen van veel activiteit in een dag waar je bij moet lopen of je handen gebruiken. Daarom wil je er het liefst snel vanaf. Je kan een blaar doorprikken of laten indrogen. Het beste blijkt te zijn om juist de blaar in te laten drogen en dus te beschermen zodat deze niet kapot gaat. Omdat de blarenpleister net als alle andere kleefpleisters zo goed blijft zitten op vingers en tenen worden deze pleisters ook vaak gebruikt bij blaren op de tenen handen en hiel. De blarenpleister beschermt de blaar zodat deze niet kapot gaat en neemt de druk op de blaar van de schoen weg. Mocht de blaar toch open zijn gegaan. De blarenpleister beschermt de open blaar tegen een infectie.
Eilandpleister
Een eilandpleister is een pleister waarmee je de wond kan afschermen. De eilandpleisters zijn voorzien van een middengedeelte van zacht materiaal omringd door een plakrand aan alle kanten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Soms zijn deze pleisters vierkant en soms zijn deze pleisters rechthoekig of rond. Het verschilt per wond welke eilandpleister het beste de wond afdekt.
Verschillende maten van pleisters voor worden en hygiëne
Net als de eilandpleisters zijn ook de blarenpleisters vierkant of rechthoekig. De vingerpleisters komen meestal van een rol en kunnen op maat geknipt worden. Een wondpleister heeft echter alleen zin als de wond eerst is schoongemaakt. Immers een glazen bol over een vervuilde fabriek maakt de fabriek niet schoon. Het schoonmaken moet eerst gebeuren. Zorg ook voor schone handen en een schone omgeving voordat je de wondpleister vast plakt. Volg ook het advies van de wondpoli of behandelend arts. Als deze er niet (of nog niet) is. maak dan met lauw water, betadine of jodium de wond voorzichtig schoon.
BHV
Een BHV'er (oftewel Bedrijfshulpverlener) komt in actie als de veiligheid of gezondheid van mensen in een bedrijf in gevaar is. Elk bedrijf in Nederland is verplicht bij al één medewerker een BHVer te hebben. Om adequaat te kunnen handelen moet de BHVer beschikken over verschillende hulpmiddelen zoals: verbandmateriaal, oogspoeling, hesjes en verschillende soorten en maten pleisters. Hier kun je verschillende soorten en maten kleefpleister kopen. Tegenwoordig hangen er in grotere bedrijven en zeker bij de overheid pleisterdispensers aan de muren. Dit kan helpen om het aantal BHV uren te verkleinen.
Wees voorbereid op het ergste
Om de BHV'er te voorzien van goed materiaal voor gebruik bij noodgevallen dient hij te beschikken over voldoende voorraden. Het is afhankelijk van de sector waarin het bedrijf werkzaam is welke voorraden nodig zijn. Het is handig om na gebruik van een kleefpleister te onthouden dat je een kleefpleister moet kopen om de voorraad in de verbandtrommel of EHBO koffer aan te vullen. Wacht dus niet tot het moment dat er een spoedgeval is. Als je je medewerkers de beste zorg toewenst, heb je alle benodigdheden in huis. Vraag gerust advies aan ons welke spullen het beste passen bij noodgevallen in de sector waar jij in werkt. Wij staan voor je klaar om je te helpen. Wist u dat u ook voor brandblussers bij ons terecht kan?