Terug

  • Gratis verzending vanaf €200,-
  • Op rekening voor bedrijven vanaf €40,-
  • Aantrekkelijke volumekortingen

Veiligheidspetten

Koop gemakkelijk een veiligheidspet online. Hieronder staat ons uitgebreide assortiment.

Filters

Waarom een veiligheidspet?

De veiligheidspet wordt ook wel stootpet genoemd. Hij beschermt namelijk het hoofd tegen het licht stoten, vooral tegen stationaire objecten. Als er een risico is voor vallende voorwerpen, dan is de veiligheidspet geen optie. In dat geval moet er gekozen worden voor een veiligheidshelm. Veiligheidspetten zijn er in verschillende uitvoeringen, zoals de U-cap uitvoering of als een pet die lijkt op een moderne baseballcap.

Er zijn petten met een lichte hoofdbescherming, volgens EN 812 en de EN ISO 20471 norm, petten die bescherming bieden tegen schaafwonden en stoten. Er zijn verschillende uitvoeringen. De petten met reflecterende strepen zorgen voor een grotere zichtbaarheid wat ook weer voor extra veiligheid zorgt. De stootpetten met het logo van je bedrijf zorgen weer voor extra herkenbaarheid wat weer voor een veilig gevoel kan zorgen voor de omstanders op de locatie. Voor iedere situatie zijn er verschillende stootpetten en door de ruime keus aan modellen kan men voor een pet kiezen die aanspreekt. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk de kwaliteit van de petten, de kwaliteit moet hoog genoeg zijn om de veiligheid te verhogen.

De beste veiligheidspet

Wat de beste veiligheidspet is, verschilt per situatie. Het belangrijkste is dat men alleen voor de pet kiest als dit voldoende bescherming biedt in de gegeven omstandigheden. Als bijvoorbeeld vallende voorwerpen niet kunnen worden uitgesloten op de werkplek, dan is het dragen van een veiligheidshelm verplicht. Toch zijn er ook nog zat andere situaties te bedenken waarbij het dragen van een stootpet voldoende veiligheid kan bieden. De risico’s op de diverse werkplaatsen zijn namelijk verschillend. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat men op de werkplek een verhoogd risico heeft om het hoofd ergens tegenaan te stoten. In een dergelijke situatie is een stootpet een prima keuze.

Er bestaan twee verschillende uitvoeringen van de stootcap, deze moeten beiden aan eigen veiligheidsnorm voldoen. Een stootpet lijkt meestal op een gewone pet, hoewel de lengte van de klep verschillend kan zijn. Een langere klep kan bijvoorbeeld weer prettig voor het zonlicht zijn. De norm voor industriële stootpetten is EN812 en petten voldoen hieraan als ze kunnen beschermen tegen een massa van 5 kilogram van een hoogte van 25 centimeter. Dit mag geen vallend object zijn.

Waarom een veiligheidspet dragen?

Zowel bij bouw- als verbouwingsprojecten liggen gevaren altijd op de loer. Hoofdletsel komt vaak voor en dit kan heel gevaarlijk zijn. Door de wet zijn er een aantal voorschriften bepaald betreffende persoonlijke beschermingsmiddelen, hieronder valt ook de hoofdbescherming. Toch zijn er ook situaties waarbij het dragen van hoofdbescherming niet verplicht is, maar wel wenselijk. Vooral in sommige werksituaties heeft de werkgever een bepaalde verantwoordelijkheid om te kiezen voor een bepaalde vorm van hoofdbescherming voor zijn werknemers. Eigenlijk is het een standaardregel dat iedereen die op bepaalde werkplekken met enig risico komt verplicht een voorgeschreven hoofdbescherming draagt. Of dit een stootpet is, hangt van de omstandigheden en de risicofactoren af.

Het is niet alleen verstandig op het werk om hoofdbescherming te dragen. Ook als je zelf gaat verbouwen, kun je het beste hoofdbescherming dragen. Hoe vaak stoot je je hoofd niet als je op een schuin aflopende zolder bezig bent of als je in kleine ruimtes bezig bent. Meestal kan het niet echt kwaad als je licht hoofd je hoofd stoot, maar als je toevallig tegen iets scherps aanstoot of toch wat harder je hoofd stoot kan dit heel vervelend zijn. Het dragen van een stootpet kan dan veel ellende voorkomen. Zelfs met zeilen kan een dergelijke pet uitkomst bieden, het komt nog wel eens voor dat iemand zijn hoofd stoot tegen de giek.

Veiligheidspet of veiligheidshelm?

Een veiligheidspet en een veiligheidshelm zijn niet hetzelfde en ze bieden ook niet dezelfde bescherming. Allereerst is er natuurlijk het verschil in uitvoering maar ook de mate van veiligheid is anders bij een helm dan bij een pet. De stootpet doet eigenlijk precies wat de naam ook zegt, hij beschermt tegen letsel bij stoten van het hoofd. Hierdoor kun je dus pijn of letsel aan het hoofd voorkomen. Een stootpet kan niet de klap van een vallend object opvangen. Als er dus een risico bestaat dat er dingen of voorwerpen op het hoofd kunnen vallen, moet men altijd een veiligheidshelm dragen. Een veiligheidshelm kan ook bescherming bieden tegen chemicaliën, het spatten van gesmolten metaal, hitte of kou, elektrische stroomdoorgang, verbranding of verontreiniging. De stootpet kan dit allemaal niet. Natuurlijk zijn er bij de veiligheidshelmen ook verschillen, niet iedere helm is voor alle gevaren beschermd.

De stootpet is een stuk lichter dan de veiligheidshelm, dus als de bescherming voldoende is voor de werkzaamheden geeft het zeker meer draagcomfort. Hij sluit vaak ook beter aan op het hoofd en ademt beter door het materiaal waarvan de stootcap is gemaakt. Ook de aanschafprijs van de stootpet ligt meestal lager dan die van de helm. De petten zijn er in verschillende typen, kleuren en maten en voor bepaalde seizoenen. Hierdoor zijn er voor vele omstandigheden de juiste petten te vinden. Meestal bestaat de pet uit een ergonomisch gevormde schaal met ingebouwde schokabsorberende elementen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company