Als je op je werkplaats vaak in aanraking komt met schadelijke stoffen of werkt met gevaarlijk gereedschap, dan zijn werkhandschoenen geen overbodige luxe. Werkhandschoenen beschermen je handen namelijk tegen allerlei risico's. Als je op zoek bent naar veiligheidshandschoenen, dan is het wel belangrijk dat je de juiste kiest, maar hoe doe je dat?
Waarom werkhandschoenen dragen?
In sommige werksituaties is werken zonder handschoenen ondenkbaar. Denk daarbij aan beroepen, zoals tuinier, zorgkundige, poetser, lasser, enzovoort. In risicovolle beroepen zorgen veiligheidshandschoenen er namelijk voor dat je handen beschermd zijn tegen verwondingen. Waartegen de handschoenen je handen precies beschermen, is afhankelijk van het soort handschoenen dat je koopt. Sommige veiligheidshandschoenen beschermen je handen tegen sneden en voorkomen zo infecties. Andere handschoenen beschermen ze tegen stoten, andere tegen hitte en nog andere tegen gevaarlijke stoffen. Welke werkhandschoenen je ook kiest, ze zorgen er altijd voor dat je handen langer gaaf en gezond blijven en in sommige gevallen kunnen ze je ook van meer grip voorzien. Werkhandschoenen dragen is dus zeker een goed idee!
Zijn veiligheidshandschoenen verplicht?
In sommige gevallen is het gebruik van werkhandschoenen verplicht. Dit wordt meestal aangegeven met een bord. In andere gevallen is er geen sprake van verplichting, maar zijn handschoenen sterk aangeraden voor hygiënische redenen. Ook als je op je werk risico loopt op verwondingen, al is het risico klein, is het beter om veiligheidshandschoenen te dragen. Beter voorkomen dan genezen!
De verschillende soorten werkhandschoenen
Er zijn verschillende soorten werkhandschoenen waaruit je kan kiezen. Als je optimaal beschermd wilt zijn tijdens arbeidsactiviteiten, dan is het belangrijk dat je het juiste model uitkiest. We overlopen de verschillende mogelijkheden:
Handschoenen voor de chemische industrie: latex, nitril, polyurethaan
Als je werkt in de chemische industrie, dan zal je moeten kiezen voor handschoenen die goed bestand zijn tegen chemische middelen. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor handschoenen uit materiaal dat hiertegen bestand is. Handschoenen uit PVC, latex, nitril of polyurethaan zijn in dat geval een goede keuze.
Handschoenen voor lichte bescherming: polyester en polyamide
Voor sommige beroepen volstaat het om handschoenen te kiezen die licht beschermend zijn. Als je slechts een lichte bescherming nodig hebt, dan kan je kiezen voor handschoenen uit polyamide en polyester.
Handschoenen voor snij- en schuurwerkzaamheden: kevlar
Kevlar werkhandschoenen zijn ideaal als je tijdens je werkzaamheden risico loopt op sneden. Deze stof beschermt je handen hiertegen. Kevlar is daarnaast ook een goed materiaal tegen schuren en beschermt ook tegen warmte. Vaak worden kevlar veiligheidshandschoenen ook in andere situaties gebruikt.
Handschoenen met grip: katoen
In sommige gevallen moeten je handen beschermd zijn, maar moet je ook nog voldoende grip kunnen hebben. In deze gevallen kan je het best kiezen voor katoenen handschoenen. Met katoenen handschoenen heb je niet alleen meer grip, maar de stof beschermt je handen ook tegen warmte, omdat het goed absorbeert. Katoen is wel niet vochtwerend. Bovendien ben je met katoenen veiligheidshandschoenen niet beschermd tegen hitte en chemische middelen.
Een alternatief voor de katoenen handschoenen zijn de werkhandschoenen met een PU-coating. Dit is een dunne coating met een goede vingergevoeligheid en grip op droge oppervlakken. Deze coating heeft ook een tamelijk goede mechanische bescherming.
Waterdichte werkhandschoenen
Als je werkt in een vochtige omgeving, dan is het aangeraden om te kiezen voor waterdichte werkhandschoenen, zoals handschoenen uit vochtafstotend leer. Op die manier ben je optimaal beschermd tegen vocht en andere vloeistoffen die niet schadelijk zijn. Lederen werkhandschoenen zijn in vele gevallen een goede keuze, maar gebruik ze niet als je grip nodig hebt, want leer is een glad materiaal. Naast vochtbestendig, zijn lederen handschoenen ook hittebestendig in beperkte mate en erg comfortabel. Let op, want ze beschermen je handen niet tegen de hitte of chemische middelen.
Als je waterdichte veiligheidshandschoenen nodig hebt, dan kan je ook kiezen voor handschoenen die afgewerkt zijn met een speciale hydropellent coating. Deze coating zorgt ervoor dat waterdruppels van de handschoen afglijden. Een ander alternatief is NBR-coating. Deze coating wordt meestal aangebracht op polyester. Werkhandschoenen met een NBR-coating zijn niet alleen vochtwerend, maar geven je ook een uitstekende grip.
Handschoenen voor werkzaamheden in koude temperaturen: thermo werkhandschoenen
Als je vaak blootgesteld wordt aan lage temperaturen, dan kan je kiezen voor thermo werkhandschoenen. Wat zijn thermo werkhandschoenen precies? Thermo veiligheidshandschoenen zijn binnenin gemaakt uit thermisch acryl. Dat is een kunstvezel die warmte vasthoudt. Hierdoor zal je niet langer last hebben van koude handen, waardoor je je werkzaamheden beter kan uitvoeren. Ook thermo werkhandschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.
Soorten veiligheidshandschoenen op basis van risico
Je kan werkhandschoenen ook indelen op basis van het risico waartegen ze je handen beschermen. Aan elk soort risico is een code toegekend. Als je de juiste veiligheidshandschoenen wilt vinden, is het wel handig om deze te kennen.
- En 420 - Algemene vereisten
- En 388 - Mechanische risico's
- En 374 - Chemische, biologische en stralingsrisico's
- En 407 - Hitte en vuur
- En 511 - Koude
- En 60903 - Electriciteit
Categorieën veiligheidshandschoenen
Veiligheidshandschoenen kunnen ook ingedeeld worden in categorieën:
- Categorie 1: bescherming tegen minimaal risico
- Categorie 2: bescherming tegen middelzwaar risico
- Categorie 3: bescherming tegen onomkeerbaar of dodelijk risico
Werkhandschoenen voor minimaal risico
De eerste categorie veiligheidshandschoenen, zijn handschoenen om te gebruiken bij minimaal risico. Hieronder vallen huishandschoenen. Deze handschoenen bieden je een minimum aan bescherming en beschermen je handen niet tegen snijwonden, chemische middelen of extreme temperaturen.
Handschoenen voor middelzware risico’s
Als je werk enig risico inhoudt om gewond te geraken, dan is het belangrijk dat je kiest voor veiligheidshandschoenen uit de tweede categorie. Deze handschoenen beschermen tegen snijden en schuren. Handschoenen uit deze categorie moet gecertificeerd zijn door een erkende keuringsorganisatie.
Handschoenen voor onomkeerbare of dodelijke risico’s
Als je arbeid uitvoert waarbij je zware risico's kan oplopen, zoals het geval is als je werkt met hitte, elektriciteit en/of chemicaliën, dan moet je handschoenen in deze categorie aanschaffen. Net zoals handschoenen uit de tweede categorie, worden deze handschoenen gecertificeerd door een erkende keuringsorganisatie. Daarnaast moeten deze handschoenen door Europese fabrikanten en importeurs aan een EG-typeonderzoek onderworpen worden. Op die manier wordt de kwaliteit gewaarborgd.
Werkhandschoenen kopen: waarop letten?
Wanneer je van plan bent om werkhandschoenen te kopen, zijn er een aantal dingen waar je beter rekening mee kan houden. Allereerst moet je er zeker van zijn dat je handschoenen koopt die voldoen aan jouw veiligheidsnoden. Koop handschoenen uit het juiste materiaal en uit de juiste veiligheidscategorie. Daarnaast is het ook belangrijk dat je kijkt of de werkhandschoenen aan de wettelijke veiligheidsnormen voldoen. Als je werkhandschoenen in de derde categorie koopt, let er dan op of de handschoenen voorzien zijn van een CE-markering. Let er ook altijd op dat je de juiste maat van werkhandschoenen koopt, zodat je altijd comfortabel kan werken.
Als je er zeker van wil zijn dat je werkhandschoenen koopt die kwalitatief zijn en voldoen aan de veiligheidsnormen, koop je veiligheidshandschoenen dan altijd bij een erkende veiligheidsspecialist. Zo kan je in de ARBO winkel veiligheidshandschoenen vinden die precies passen bij jouw veiligheidsnoden. Deze handschoenen voldoen aan de veiligheidsnormen en bieden jou zo de bescherming die je nodig hebt om zonder zorgen te kunnen werken!
Wist u dat u ook voor brandblussers bij ons terecht kan?