Een tourniquet is ook wel een knelverband dat om een arm of been aangelegd wordt. Zo kunnen ernstige bloedingen gestopt worden. Door het bloeden op tijd te stoppen met een tourniquet, kun je het leven van een ander redden. Lees hier meer over de voordelen van een tourniquet, wanneer je er een nodig hebt en hoe je een slagaderlijke bloeding met een tourniquet kunt behandelen. Heb jij nog geen tourniquet in huis? Zorg dan voor een EHBO koffer waar deze in zet, of bestel het verband los.
Welke voordelen biedt een tourniquet?
Een tourniquet is gemaakt van sterk materiaal. De steel is van massief vliegtuig aluminium gemaakt en blijf stijf tijdens extreme temperaturen. Ook beschikt een tourniquet over een brede band, zodat schade aan weefsel en zenuwen zoveel mogelijk beperkt wordt. De tourniquet heeft een speciale klip, waardoor deze snel kan worden aangelegd. Je hoeft de band dus niet met een gesp aan te leggen, waardoor je tijd bespaart. Al deze voordelen maken dat een tourniquet een wond perfect kan afdekken zonder verdere schade hieraan toe te brengen.
Wanneer is een tourniquet nodig?
Wanneer er helderrood bloed in grote hoeveelheden uit een wond stroomt, is er sprake van een slagaderlijke bloeding. Hierdoor verliest een slachtoffer in korte tijd veel bloed. Lukt het niet om de ernstige bloeding te stelpen, dan kan het slachtoffer komen te overlijden. Een tourniquet kan in deze situatie een uitkomst bieden en voorkomen dat het slachtoffer doodbloedt.
Daarom is het zeker aan te raden om een tourniquet in huis te hebben. De gewonde moet na het aanbrengen zo snel mogelijk naar het ziekenhuis vervoerd worden, zodat hij of zij daar verder kan worden behandeld.
Zo behandel je een slagaderlijke bloeding met een tourniquet
Wanneer je een slagaderlijke bloeding wilt stelpen, is het altijd van belang om net boven de wond een tourniquet aan te brengen en deze twee keer strak om het arm of been heen te draaien. Vervolgens draai je de tourniquet aan, zodat deze goed strak komt te zitten en de bloeding stopt. Je hanteert hierbij de volgende stappen:
- Bekijk waar de wond zich bevindt en voer druk uit op de wond.
- Leg de tourniquet met de kant waar het klittenband zit naar buiten gericht aan rond het lichaamsdeel
- Haal nu de band door de klip en trek deze rustig aan.
- Zorg ervoor dat het klittenband tot ong. 5 a 6 cm boven de wond vast zit. Leg nooit het tourniquet aan op het gewricht of de wond zelf.
- Draai met de beugel die op de tourniquet zit net zo lang tot er geen bloed meer uit de wond komt.
- Maak de beugel vast door de beugel door de lus te halen, zodat deze niet meer loskomst.
- Zet de band vast met de overige klittenband.
- Neem tussendoor zo snel mogelijk contact op met 112 of breng het slachtoffer snel naar het ziekenhuis.
Koop direct jouw tourniquet
Wil jij een leven kunnen redden? Je hoopt een tourniquet natuurlijk nooit nodig te hebben, maar je zult dankbaar zijn wanneer je er eentje nodig hebt en deze ook echt hebt. Bestel jouw tourniquet bij ARBO centrum. Je bent verzekerd van hoge kwaliteit en een snelle levering.